Er zijn talloze manieren om energie te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld vloerisolatie laten aanleggen of kunt u een waterpomp aanschaffen. Echter kost dit simpelweg ook geld. Hoe kunt u deze energiebesparende maatregelen financieren? Kunt u een lening afsluiten of uw eigen spaargeld gebruiken? Of zijn er misschien zelfs subsidies? U leest het in dit artikel.
Energiebesparende maatregelen zorgen niet alleen voor een minder hoge energierekening, maar ook stijgt de waarde van uw woning. Bovendien woont u ook nog eens comfortabeler. De kosten kunt u terugverdienen doordat u simpelweg een lagere energierekening heeft.
Snelle tips voor de financiering van energiebesparende maatregelen
Tot 2021 kunt u subsidie krijgen, indien u kiest voor een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of een pelletkachel. Met behulp van de Energiesubsidiewijzer kunt u gemakkelijk online controleren welke subsidies (of leningen) er beschikbaar zijn in uw gemeente. Daarnaast kunt u natuurlijk ook nagaan of bedrijven of uw gemeente nog speciale acties hebben. Hierbij kunt u denken aan het collectief inkopen van zonnepanelen, wat steeds vaker gebeurt.
Energiebesparende maatregelen hoeven bovendien niet altijd geld te kosten. U kunt de verwarming namelijk ook gewoonweg een graadje lager zetten. Ook kunt u ervoor zorgen dat u alleen de ruimtes opwarmt waar u daadwerkelijk bent. Het vervangen van de gloeilampen naar ledlampen zal ook al zorgen voor de nodige energiebesparing. Zo simpel kan het zijn.
Bovendien kunt u er ook voor kiezen om een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen te huren. Dan hoeft u niet direct een hoge investering te doen, maar kunt u al wel genieten van energiebesparende maatregelen. Op termijn bent u echter vaak wel duurder uit.
Huiseigenaar: energiebesparende maatregelen financieren
Bent u zelf huiseigenaar (u huurt dus niet)? Dan zijn deze tips erg handig voor u. De rente is momenteel dusdanig laag dat het aantrekkelijk zou kunnen zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen.
Heeft u nog geen huis, maar wilt u deze op korte termijn kopen? Dan kunt u altijd het energielabel van de woning controleren. Op basis daarvan weet u ook of u nog energiebesparende maatregelen moet financieren. Met behulp van een hypotheek kan dat. Beschikt u al wel over een huis? Dan kunt u kijken of u met uw lopende hypotheek extra geld kunt lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Er zijn namelijk verscheidene hypotheekverstrekkers die een lagere rente bieden, indien u uw huis isoleert of voorziet van duurzame verwarming.
Inwoners van appartementen, en daarmee een VvE hebben, kunnen vaak energiebesparende maatregelen combineren. Zodoende kunt u korting krijgen op de bouwofferte.
Vindt u het als huiseigenaar lastig om zelf keuzes hierover te maken? Dan kunt u eventueel ook een financieel adviseur raadplegen.
Huurder: energiebesparende maatregelen financieren
Woont u daarentegen in een huurwoning? Dan werkt het natuurlijk iets anders. Immers investeert u dan in iets wat niet van uzelf is. In het geval van een sociale huurwoning, kunt u uw verhuurder wijzen op de stimuleringsregeling. Met behulp van deze subsidie kunnen sociale huurwoningen energiezuiniger worden.
Daarnaast is het belangrijk dat u sowieso toestemming vraagt aan uw verhuurder, indien u iets groots gaat wijzigen in de woning. Als u al iets verandert, is het daarnaast nog belangrijk om te praten over een overnamevergoeding. Gaat u nadien de huurwoning uit, omdat u uw eigen koopwoning wilt kopen? Dan kunt u van tevoren al een overnamevergoeding bespreken. Immers heeft de verhuurder ook baat bij energiebesparende maatregelen. Leg alle afspraken altijd schriftelijk vast, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan.
Energie besparen zonder investeringen?
Wilt u ook energie besparen, zonder daar direct veel voor te hoeven investeren? Dan kunt u natuurlijk ook overstappen van energieleverancier. Recent kwam uit onderzoek van de ACM en Nu.nl naar voren dat huishoudens tot wel 400 euro per jaar kunnen besparen op hun energierekening. Dat kan door simpelweg over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk hoeveel u kunt besparen. Zorg er altijd voor dat u uw postcode + huisnummer en verbruiksgegevens invoert. De goedkoopste energiemaatschappij staat in dat geval altijd bovenaan.