Energielabel aanvragen
Het energielabel is vanaf 2015 verplicht door de overheid. Het kan zijn dat u al een voorlopig energielabel heeft ontvangen in de brievenbus. Deze kunt u online omzetten naar een definitief energielabel. Het energielabel is nodig wanneer u van plan bent om uw huis te gaan verkopen of te verhuren.
Op de website van de overheid kunt u bekijken welk energielabel aan uw woning is toegewezen: zoekuwenergielabel.nl
Voorlopig label moet omgezet worden naar een definitief label
De overheid heeft een voorlopig energielabel aan uw woning toegekend die u zelf kunt aanpassen wanneer u bijvoorbeeld uw huis geïsoleerd heeft of andere zaken heeft verricht zoals het plaatsen van dubbele ramen of andere energiebesparende maatregelingen. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met uw DigiD, controleer uw gegevens en pas ze eventueel aan. U kunt bestanden uploaden zoals een bouwtechnisch rapport, facturen en foto’s. Dan kunt u een erkende energieadviseur of deskundige toevoegen en vervolgens verstuurt u uw gegevens.
De energieadviseur
De energieadviseur of deskundige die u gekozen heeft die kan vervolgens uw gegevens controleren, hij kan u van advies voorzien over de verstuurde gegevens met betrekking tot uw huis. Over het algemeen ontvangt u binnen een week uw definitieve energielabel na goedkeuring. Wanneer uw gegevens zijn gecontroleerd en na afloop zijn afgewezen kan dit zijn omdat de kwaliteit van uw bewijsmateriaal niet voldoende of dat er nog andere zaken moeten worden toegevoegd.
ILT treedt op wanneer u geen energielabel heeft bij verkoop
Wanneer u geen energielabel heeft op het moment van verkoop of verhuur dan komt het ILT Inspectie Leefomgeving en Transport in beeld, zij zullen uw aanschrijven en sommeren om binnen een bepaalde tijd uw energielabel in orde te maken. Voldoet u niet aan deze termijn dan leggen zij u een dwangsom op. De maximale dwangsom is €405.
Zet voorlopig energielabel om in definitief energielabel
Let u wel op dat wanneer u van plan bent uw woning te verkopen of te verhuren dat het voorlopige energielabel niet volstaat. U bent verplicht een definitief energielabel te hebben. Uw energielabel blijft geldig voor de duur van 10 jaar. Hoe zuiniger de woning hoe sneller u uw woning kunt verkopen of verhuren. De energiezuinige woningen krijgen een A label en woningen voorzien van een G label zijn volgens de wet zeer onzuinig.
Slim investeren
Het aanbrengen van isolatie of dubbele ramen kost wel geld, en u kunt daarvoor uw spaarpot aanspreken, of een lening afsluiten via het NEF Nationaal Energiebespaarfonds. Meer informatie kunt u vinden op ikinvesteerslim.nl. U kunt via het NEF tegen een gunstige rente geld lenen om uw huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Het NEF is een initiatief van het Rijk, de Rabobank en de ASN Bank. Op EnergieSubsidiewijzer.nl kunt u bekijken hoeveel subsidie er wordt verstrekt bij energie besparende maatregelingen. En op energiebesparendoejenu.nl kun je tevens ook bekijken hoeveel je kunt besparen met isoleren.
Maak de woning energiezuinig
Ook gemeenten hebben potjes achter de hand voor energiebesparende maatregelingen, neem contact op met uw gemeente om te bekijken welke subsidie’s zij verstrekken. U kunt ook geld lenen vanuit uw hypotheek om uw woning energiezuiniger te maken, ook hieraan zijn voorwaarden verbonden dus vraag ernaar bij uw bank of hypotheekverstrekker.
Vraag online het energielabel aan mits..
Het energielabel word in de meeste gevallen online aangevraagd maar u kunt in een aantal gevallen een uitzondering krijgen wanneer u bijvoorbeeld woonachtig bent in het buitenland maar uw Nederlandse woning wilt verkopen of verhuren. Of wanneer u geen BSN nummer of DigiD heeft. Vraag verschillende offertes aan bij gecertificeerde adviseurs zo krijg je overzicht van de te betalen kosten.
Definitief Energielabel is 10 jaar geldig
Als je dan uiteindelijk het Energielabel hebt ontvangen dan is deze na het afgeven ervan 10 jaar geldig. Is er in de tussentijd weer iets veranderd omdat je nog meer energiebesparende maatregelingen hebt aangebracht? Dan wijzigt jouw energielabel en kun je dit ook aangeven via de website van Energielabelvoorwoningen.nl. Waar je ook op moet letten is hoe jouw woning in het systeem staat voordat je het tijdelijke energielabel wijzigt. Kloppen de gegevens over jouw woning bijvoorbeeld wel?