Energielabel voor eigen woning verplicht maar waarom?

Het energielabel voor eigen woning verplicht maar waarom? Het energielabel geeft namelijk aan of de woning energiezuinig is. Of in ieder geval hoe energiezuinig deze is. Woningeigenaren weten er al een tijdje vanaf, maar niet iedereen staat erom te springen het aan te vragen. De woningen van huizenbezitters waren tot nu tot voorlopig. Met dit energielabel kan een eventuele koper checken in wat voor staat de woning is.

Energielabel voor eigen woning verplicht maar waarom?

Het schijnt dat de verkoop van een woning gunstiger uitpakt wanneer de woning energiezuinig is. En daar zit natuurlijk ook wel waarheid in. Dan weet een eventuele koper dat hij/zij er niet veel maar aan hoeft te verbouwen. Daarom maakt de overheid het hebben van een energielabel verplicht. Als men overgaat tot verkoop van de woning is het energielabel verplicht. Dus voordat de verkoop een feit is dient de eigenaar het energielabel definitief te maken. Maar hoe doen ze dat? Er dienen online vragen ingevuld te worden over de staat van de woning.

Het energielabel toont of de nieuwe woning lagere energielasten heeft als het als energiezuinig wordt betiteld.

Het wooncomfort is er dan ook naar en het betekent ook minder CO2 uitstoot. Want immers in een energiezuinige woning hoef je niet heel veel gas te verstoken. En als er geeneens gebruik wordt gemaakt van gas, dan is dat een plus. Dat betekent dat er al duurzaam verwarmd wordt. Maar de meeste oudere woningen zijn nog niet van het gas af. De overheid zou graag zien dat woningeigenaren hun woning van het aardgas afhalen. Bij de aanschaf van een warmtepomp en zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar dit is een dure investering en als men toch al van plan was om over te gaan op verkoop dan doe je dit niet gauw.

Goede isolatie van daken, muren en vloer zijn een garantie voor een zuinig energielabel

Een woning met een energiezuinig label is natuurlijk ook beter geïsoleerd. Dubbel glas of zelfs triple glas is een voordeel. En goede isolatie van dak, muur en vloer zijn ook een pré. Maar daar hangt een flink prijskaartje aan. En als je toch al wilde verhuizen dan zul je dit niet graag doen voor de nieuwe bewoner. Omdat men toch bang is dat zij dit niet gaan terug zien in de verkoopprijs.

Heb je je energielabel niet definitief bij verkoop? Dan riskeer je een boete van €405 maximaal

Als je nu een definitief energielabel aanvraagt dan hoeft dat niet heel duur te zijn. Het kost hooguit een paar tientjes. En aan de hand van het invullen van vragen en het toevoegen van bewijs van reparaties aan de woning krijg je dan je uiteindelijke energielabel. Je kunt de gegevens van je woning controleren en desgewenst aanpassingen aanbrengen. Je hebt je eigen online dossier waarin je dat kunt doen. Hoe meer bewijs je aanlevert des te beter het is. De gegevens kun je versturen en er komt een specialist langs die jouw bewijs nog eens controleert. Als dit gebeurd is dan ontvang je je energielabel.

Woning verduurzamen om wooncomfort en energierekening te verlagen

De meeste woningeigenaren besluiten hun woning te verduurzamen omdat ze verwachten er nog minimaal vijf jaar te blijven. Zij nemen dan vaak een extra hypotheek om deze kosten te kunnen voldoen. Of ze doen dit van hun spaargeld. In dat geval zou dat best gunstig kunnen zijn, vooral als je kampt met hoge energiekosten omdat de isolatie slecht is. Met het plaatsen van zonnepanelen kun je de energiekosten al drukken. En dubbel glas gevolgd door een warmtepomp kan de energierekening nog meer verlagen. De investeringskosten lopen dan wel op tot rond de €25.000 maar het kan lonen.

Bestaande woning verbouwen en uitbreiden in plaats van verhuizen komt steeds vaker voor

De aanschaf van een woning is tegenwoordig duur. De prijzen die we tien jaar terug zagen zijn er niet meer. En omdat er weinig aanbod is besluiten velen dan ook hun woning te verbouwen en bijvoorbeeld uit te breiden. Verstandige keuze want verhuizen kan soms duurder zijn. Het definitieve energielabel is tien jaar geldig. En vanaf 2021 wordt het energielabel aanvragen duurder dan het nu is. Je kunt een energielabel A krijgen maar ook een energielabel G. Een energielabel A is mooi want dan is jouw woning energiezuinig en een energielabel G staat voor het minst zuinig.

Bij oudere woningen is het erg moeilijk om dit op een energielabel A te krijgen. Vooral als de woning al voor 1945 is gebouwd, desondanks kun je deze type woning nog wel naar een energielabel B krijgen. Doe zoveel mogelijk onderzoek want er is veel mogelijk als je de woning wilt verduurzamen. Recht op subsidie bestaat als je isolatie materiaal wilt aanbrengen. En men kan beroep doen op een energielening. Kijk daarvoor eens op energiebespaarlening.nl.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart