Vier energieleveranciers maar liefst die gezamenlijk groene stroom mogen leveren aan de Rijksoverheid. De aanbesteding is gewonnen door Nuon, Greenchoice, Eneco en Engie. De capaciteit aan groene stroom zal 1000 GW bedragen die in een tijdsbestek van 4 jaar zal worden verdeeld. Een deel van de groene stroom zal afkomstig zijn vanaf Nederlandse bodem. Het gaat hierbij om windenergie en zonne-energie. Ook zal er groene stroom met certificaten worden geleverd.
Verschillende onderdelen verdeeld onder energieleveranciers
Omdat het nog niet mogelijk is om te kiezen voor volledig duurzame energie van Nederlandse bodem is er vooralsnog gekozen voor buitenlandse energie. De energieleveranciers krijgen ieder een eigen onderdeel bij de overheid gegund. Zo zal Eneco 181 GW per jaar gaan leveren aan het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Greenchoice neemt Rijksvastgoed 1 & 2 op zich met 185 GW en 73 GW. Nuon levert 362 GW aan het Ministerie van Defensie. En Engie mag Veiligheid en Justitie plus Rijksvastgoed 3 energie gaan leveren.
Werken naar 100% duurzame energielevering in de toekomst
De komende vier jaren zullen een transitieperiode zijn omdat de Rijksoverheid op den duur 100% duurzaam opgewekte energie wil inkopen. Omdat dit nu nog niet mogelijk is zullen de energieleveranciers deze taken op zich nemen. Het plan is dan ook om in de toekomst te gaan voor duurzame energie die op eigen rijksgrond is geproduceerd. De rijksoverheid stimuleert hiermee de duurzame energieproductie in Nederland.
Na 3 maart zal de aanbesteding definitief zijn
Er zal eerst een verplicht bezwaarperiode van 20 dagen gelden die eindigt op 3 maart. Dit betekent dat de aanbesteding nog voorlopig is. Na 3 maart zal de aanbesteding definitief zijn. Het gaat hierbij om 6500 aansluitingen binnen de rijksoverheid die over 6 percelen is verdeeld.