Energienota zelf verlagen bij teruggave van Energieleverancier

energiekosten verlagen

Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat er huishoudens zijn die met moeite hun voorschotnota kunnen verlagen bij de energieleverancier. De energieleverancier verrekend het bedrag dat teveel betaald is voor de energiekosten, maar is niet happig op het verlagen van de nota.

Voorschotnota blijft meestal ongewijzigd

Logischerwijs stort de energieleverancier aan het einde van het jaar het teveel betaalde geld terug. Een prettige bijkomstigheid in de toch al duurder wordende vaste lasten. Het betekent dus dat er minder verbruikt werd dan gedacht maar de meeste energieleveranciers verlagen niet zelf de maandelijkse voorschotnota. Een energieleverancier zal bepleitten dat het desbetreffende huishouden beter iets meer kan betalen om achteraf kosten te voorkomen.

Maximaal verhogen mag maar verlagen niet

Dat is waar maar wanneer het energieverbruik dus structureel lager blijkt te zijn dan dient de voorschotnota ook verlaagd te worden. Trek in dat geval zelf aan de bel door uw voorschot te verlagen. De regel die energieleveranciers hanteren is 100% maximaal verhogen of 10% verlagen. Dit komt dan neer op een erg laag bedrag wat u zou mogen verlagen. Bekijk daarom de voorwaarden in uw energiecontract en bekijk wat er mogelijk is.

De volkskrant had een vraagsteller als voorbeeld genomen die €300 terug had gekregen van de energieleverancier in kwestie, en dit zou betekenen dat de voorschotnota met ongeveer €25 naar beneden kon, echter bleek dat de vraagsteller maar een tientje per maand verlagen kon. Een energieleverancier hanteert namelijk een minimaal maandbedrag voor de energiekosten.

Dien een klacht in bij een te hoog voorschotbedrag

Bent u het niet eens met de hoogte van de nieuwe voorschotnota dan kunt u een klacht indienen bij uw energieleverancier, wanneer u daar ook niet uitkomt dan kunt u vervolgens een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energie en Water.

Consumenten zijn tegenwoordig ook gebonden aan het online bekijken van de voorschotnota of de jaarafrekening, voor een energieleverancier betekent dit dus dat zij deze niet meer per post versturen. Wanneer u deze papieren versie toch wenst te ontvangen kunt u dat specifiek maar met moeite aangeven en erop aandringen.

Bron:Volkskrant

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken