Energietransitie

De energietransitie omvat afspraken waarbij we overgaan naar een milieu waar enkel nog schone energie zal worden gebruikt. Dit hele proces zal vele jaren in beslag nemen. De manier waarop we nu onze energie opwekken zal in 2050 geheel anders zijn. We moeten deze transitie maken om het klimaat te beschermen. De energiebronnen zullen duurzaam zijn. Energie dat wordt afgevangen uit de zon en de wind zijn de belangrijkste peilers. En de CO2 uitstoot moet verlaagd worden. 

De energietransitie moet leiden tot een duurzaam klimaat

We zullen allen meer aan energie besparen moeten doen. In 2050 moet Nederland en de rest van de wereld energieneutraal zijn. Fossiele energie beschadigt het milieu. Dit komt door de CO2 die daarbij vrijkomt. Uiteindelijk zullen olie en gas uit ons beeld verdwijnen. Deze bronnen zijn niet onuitputtelijk. Maar omdat duurzame energie nog niet op grote schaal kan worden opgevangen, wordt er nu geëxperimenteerd met de opslag ervan. Dit komt omdat de zon niet altijd schijnt en het waait ook niet altijd. In de periodes dat het wel zo is zou het dus moeten worden opgeslagen.

CO2 uitstoot gaat omlaag

De overheid wil de CO2 uitstoot in 2030 tenminste met de helft verlagen. Nederland wekt nu een schamele 14% aan duurzame energie op. In 2023 moet de duurzame energie opwekking tenminste 16% zijn. Daarom is windenergie ook van belang voor Nederland. Toch is er daar enorme kritiek op vanuit de samenleving. Er leeft dus veel verzet onder omwonenden.

Afspraken zijn vastgelegd in het Energieakkoord

In 2050 moeten we in Nederland dus 100% gebruik maken van duurzame energie. Dit kan ook afkomstig zijn uit biomassa en waterkracht. De afspraken in het Energieakkoord herinneren ons daaraan. In tegenstelling tot tien jaar terug komt er dus veel meer duurzame energie bij kijken. Wij als consument hebben meer keuze in duurzame energie producten. Aardgas zal ook gaan verdwijnen. In feite moeten we dus in 2050 allen van het aardgas af zijn. Subsidies zijn beschikbaar gesteld. Men kan een warmtepomp aanschaffen waarbij subsidie mogelijk is. Want de aanschaf van een warmtepomp is kostbaar.

Hoe kunt u zo duurzaam mogelijk leven?

Willen we duurzamer worden dan kiezen we voor schone energie. En deze moet het liefst van eigen bodem komen. Wij kunnen al kiezen voor een duurzaam product. In de energievergelijker vinken we dan alle duurzame energie uit Nederland aan. De vervuiling wordt dus ook op die manier tegen gegaan. Ook de verspilling van voedsel behoort tot de energietransitie. Doe bewuster uw boodschappen zodat u niet veel hoeft weg te gooien. Er is namelijk ook veel brandstof nodig om voedsel te verwerken. Denk aan de verpakking van uw voedsel of het verwerken ervan. Neem eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Het zijn allemaal kwesties die het milieu benadelen.

Minder gas en stroom verbruiken is minder CO2 uitstoot

Door in huis ook beter op te letten op uw verbruik draagt u uw steentje al bij. Verlaag uw aardgasverbruik. Daarmee wordt er ook minder CO2 uitgestoten. Daar zijn we vaak niet eens mee bezig maar toch werkt het zo. Als wij denken aan het verlagen van het verbruik dan denken we aan een verlaging van de energiekosten. En dat is natuurlijk ook zo, maar daarnaast zorgt u ook voor minder vervuiling.

 

Power.nl
Logo