Experiment met prepaid energie voor circa vijftig huishoudens

Nuon en Greenchoice hebben in samenwerking met netbeheerders Liander en Stedin een experiment opgezet. Het gaat hierbij om een prepaid tegoed waar energie mee gekocht kan worden. Eerst zal het experiment uitgevoerd worden onder circa vijftig huishoudens in Arnhem en Rotterdam. Vooral in deze steden blijken er huishoudens te zijn met een betalingsachterstand.

Experiment prepaid energie eerst alleen in Rotterdam en Arnhem

De betreffende huishoudens moesten eerst toestemming geven om mee te kunnen doen. Elk jaar wordt er bij zo’n tienduizend huishoudens in beide steden hun energie en gaslevering afgesloten. Deze klanten zitten dan al in een heel proces waarbij er veelvuldig aanmaningen zijn verstuurd. Desondanks kunnen ze de energierekening gewoon niet betalen. Het experiment moet er voor zorgen dat klanten op een bewuste manier met energie en gas omgaan. Is het tegoed op? Dan wordt de energie en gaslevering ook stopgezet.

Saldo bekijken en desnoods met klein bedrag opwaarderen

Wel is er internet voor nodig om te kunnen bekijken hoeveel prepaid tegoed men nog heeft. Ook kan er middels het internet het tegoed weer worden opgewaardeerd. Voordat het saldo te laag wordt zullen de deelnemers een bericht ontvangen. Op die manier kunnen ze hun prepaid tegoed weer opwaarderen, binnen een paar minuten hebben ze dan weer energie.

De gaspenning tijdens de eerste oorlog

In de jaren 50 van de vorige eeuw was er een soortgelijk concept. Dit heette de gaspenning, men kon door middel van een speciale munt zijn gaskosten betalen. Er zat in de meterkast nog een extra muntmeter en gaspenningen konden uit muntautomaten gekocht worden. Ook in het Verenigd Koninkrijk was dit de manier om de gaskosten te kunnen betalen.

Nuon ook bezig met ander experiment

Wij schreven eerder al dat Nuon consumenten gaat helpen met een betalingsachterstand. Dit betreft weer een andere regeling waarbij schuldenaren die al in de bewindvoering zitten geholpen worden. De term prepaid energie zien we al bij Energieflex. Een klant kan bij deze energieleverancier ook al prepaid tegoed kopen. Het verschil met Energieflex is wel dat wanneer er nog niet opgewaardeerd kan worden, dat de energielevering niet direct wordt stopgezet. De klant heeft in dat geval nog altijd 30 dagen om zijn tegoed op te waarderen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo