Fabels over het energieverbruik in je woning

Fabels over het energieverbruik in je woning

Energie besparen is natuurlijk ontzettend fijn. Dat scheelt niet alleen in je portemonnee, maar ook draag je je steentje bij aan het milieu. Immers hoeft er minder energie opgewekt te worden. Er zijn echter nog voldoende fabels over het energieverbruik in je woning. Wat zijn de grootste fabels? Je leest het in dit artikel.

1. Oplader in het stopcontact laten zitten? Dat kost toch geen stroom!

Een oplader in het stopcontact laten zitten? Dat kost wel gewoon stroom. Er zit namelijk een transformator in de lader: deze verbruikt constant stroom. Op jaarbasis zal dat niet veel geld zijn voor een oplader. Echter heb je waarschijnlijk ontzettend veel opladers in huis! Dat kan dus behoorlijk oplopen. Wil je besparen op het energieverbruik in je woning? Zorg er dan voor dat je alle opladers uit stopcontacten haalt als je deze niet gebruikt.

2. Water koken is het voordeligste met een fluitketel

Een andere fabel is dat water koken het voordeligste is met een fluitketel. Ook hier moeten we toch even ingrijpen: dat klopt niet. De waterkoker heeft namelijk het beste rendement. Dat heeft ermee te maken dat de weerstand rechtstreeks in contact komt met het water. Kies daarom bij voorkeur altijd voor een energiezuinige waterkoker: daarmee bespaar je op het energieverbruik in je woning.

Lees ook: Fabels over overstappen van energieleverancier

3. Voor zonnepanelen heb je een vergunning nodig

Wil je graag zonnepanelen op je dak plaatsen? Dan heb je helemaal geen vergunning nodig, zoals veel mensen denken. Je hebt namelijk alleen een vergunning nodig als je deze op een monumentaal pand wilt plaatsen. Ook wanneer het gebouw onderdeel is van een beschermd stads- op dorpsgezicht zal je een vergunning nodig hebben. Waarschijnlijk is dat bij jou niet het geval. De overheid is juist blij als jij zonnepanelen op je dak neemt! Doen dus. Op termijn dat is ontzettend goed voor je portemonnee.

4. Spaarlampen zijn niet zuiniger dan gloeilampen

Oei, zijn spaarlampen niet zuiniger dan gloeilampen? Dan moeten we toch even corrigeren. Spaarlampen zijn namelijk aanzienlijk energiezuiniger. Gemiddeld heeft een huishouden nog wel maar liefst tien gloeilampen in huis. Hoog tijd om die te vervangen dus! Daarmee bespaar je gemiddeld zo’n 60 euro per jaar op je energierekening: het energieverbruik in je woning kan dus mogelijk nog flink omlaag, als jij ook nog gloeilampen in huis hebt.

5. Een lange wasbeurt met de wasmachine kost meer energie

Ken je de eco-programma’s op je wasmachine? Deze wasbeurten doen er aanzienlijk langer over. Je zou dan toch denken dat dit ook meer energie kost? Dat is niet waar. Het duurt langer, omdat de temperatuur van het water lager is. Daardoor wordt er juist minder energie verbruikt. Kies daarom bij voorkeur altijd voor het eco-programma en wacht iets langer op je was!

Energie vergelijken?

Wil je graag besparen op je jaarlijkse energiekosten? Maak dan gebruik van onze handige energievergelijker. Daarmee kun je ontzettend gemakkelijk controleren welke energieleverancier het voordeligste is. Voer bij voorkeur altijd je postcode + huisnummer en verbruik in. De goedkoopste energieleverancier staat bovenaan. Overstappen duurt slechts enkele minuutjes.

Een reactie plaatsen