Ga je voor het eerst alleen wonen?

Sommige mensen vinden het echt heerlijk om helemaal alleen te wonen. Anderen vinden dit juist weer de hel. Vooral aan het begin kan het soms angstig en eenzaam zijn, maar na een tijdje zul je hier naar alle waarschijnlijkheid wel gewend aan raken. Ga je voor het eerst alleen wonen? Dit is alleen al spannend omdat je zoveel zaken zelf zult moeten regelen. Denk bijvoorbeeld aan raamdecoratie kopen, je zult nu helemaal alleen moeten bepalen welk type raambekleding je aan gaat schaffen. Kies je voor rolgordijnen of toch plissé gordijnen bijvoorbeeld? Dit is nog maar één voorbeeld van wat je helemaal zelf zult moeten doen als je alleen gaat wonen. Gelukkig zullen de onderstaande tips je helpen tijdens deze spannende situatie. 

Leef binnen je mogelijkheden

Alleen wonen is een uitdaging omdat jij de enige bent die bijdraagt ​​aan het inkomen. Je moet alle rekeningen alleen betalen en ervoor zorgen dat alle klusjes gedaan worden. Deze basistaak kan enorm stressvol worden als je niet binnen je mogelijkheden leeft. Dit betekent dat je meer moet verdienen dan je uitgeeft. Dit feit lijkt voor de hand liggend, maar dat is het verre van. Het is namelijk heel eenvoudig om zonder na te denken geld uit te geven en je niet eens beseffen dat je echt aan het overdrijven bent. Het kan daarom slim zijn om een maandelijks budget te gebruiken waar je je aan moet houden. Ook moet je je uitgaven goed in de gaten houden.

Richt naar je smaak in

Een voordeel van het alleen wonen is dat je het appartement dat je hebt gehuurd helemaal naar je eigen smaak kunt decoreren, je zult helemaal geen compromissen hoeven te sluiten bijvoorbeeld je ouders of je partner. Het vinden van je stijl kan wel echt stimulerend zijn, vooral als je voor het eerst alleen gaat wonen na een scheiding of relatiebreuk. Je kunt rekening houden met de trends, maar dit hoeft niet beslist. Ook hoef je niet beslist te luisteren naar wat je vrienden zeggen. Het is juist veel beter om echt alleen maar meubels en decoraties te kopen die jou een gelukkig en comfortabel gevoel geven. Jij bent immers degene die hier elke dag gebruik van gaat maken.

Leer je buren kennen

Buren kunnen een woonervaring maken of breken, wat vooral het geval is als je in een stad of een appartementencomplex woont. Wees aardig als je voor het eerst intrekt in het appartement en doe je best om je buren te leren kennen. Ze worden misschien niet je beste vrienden, maar ze kunnen wel degelijk iemand zijn die je kunt bellen voor een stuk boter of als de leidingen lek zijn en je onmiddellijke hulp nodig hebt. Bovendien kunnen zij ervoor zorgen dat je ook de andere buren leert kennen. Dit is vooral handig als je gaat wonen in een stad waar je nog niemand kent.

Waardeer de voordelen

Denk na over een paar positieve dingen die je zult behalen door alleen te wonen. Als alles nu verschrikkelijk lijkt, probeer dan ten minste één voordeel te vinden. Dit extraatje kan zo simpel zijn als het kunnen kijken naar een tv-programma dat je familie of echtgenoot juist echt haatte. Wellicht heb je een hernieuwde waardering voor je privacy en het vermogen om jezelf te behandelen zoals je dat wilt, zonder enig oordeel van buitenaf natuurlijk. Je kunt de afwas zelfs een nacht of twee overslaan. Creëer een huis waar je absoluut dol op bent als je alleen woont en uiteindelijk kan de tijd komen dat je het met iemand wilt delen. En zo niet, dan is dat ook prima.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart