Ga jij voor het eerst op kamers wonen?

Ga jij voor het eerst op kamers wonen? Gefeliciteerd want er start een nieuwe periode voor je. Tot aan nu heb je het comfort gehad van het ouderlijke huis. En nu ga je voor jezelf zorgen en dat heeft ook wel iets magisch. Je eigen plek met je eigen spullen en eigen regels. De meeste studenten vinden de vrijheid dan ook wel leuk. En dat is logisch, want als jij tot laat op wilt blijven of laat thuis komt, dan zijn er geen regels meer.

Ga jij voor het eerst op kamers wonen?

Maar goed het is niet allemaal rozengeur en maneschijn want je moet wel een aantal praktische zaken regelen. Zoals een WA en inboedelverzekering voor je kamer. Als er onverhoopt schade veroorzaakt wordt in de kamer dan stelt de verhuurder jou aansprakelijk. Een WA en inboedelverzekering hoeft niet duur te zijn. Maar sluit hem wel tijdig af. Waar je ook mee bezig gaat is het aanvragen van toeslagen. Want de kans is groot dat je huursubsidie aanvragen kunt mits je een appartement bewoond. Voor een kamer geldt huursubsidie namelijk niet. Wel heb je altijd recht op zorgtoeslag. Vraag dit online dan ook aan via de Belastingdienst.

Zorgtoeslag is bedoeld om de hoge kosten van de zorg te dekken

Meestal krijg je je zorgtoeslag dan binnen acht weken op je rekening gestort. Met de zorgtoeslag verlaag jij je kosten voor je zorgverzekering. Als student heb je het niet breed daarom is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Die overigens ook beschikbaar is voor mensen met een laag inkomen zoals bijstand of een parttime baan. Als je als student een baantje hebt houdt dan wel rekening met wat je verdiend. Want als je veel verdiend dan kan het zijn dat je achteraf zorgtoeslag moet terugbetalen. In een proefberekening op de site van de Belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen. Deze proefberekening geldt ook voor de huurtoeslag.

Schrijf je in op je nieuwe adres

Als je voor het eerst op kamers gaat wonen dan komt er best veel op je af. Je ouders zullen je misschien bijstaan, maar het meeste zul je toch zelf moeten doen. En dat is ook het natuurlijke proces want je gaat nu leren op eigen benen te staan. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Als je verhuist binnen je woonplaats dan hoef je enkel naar de gemeente te stappen met je huurcontract. Dan kun je je inschrijven bij de gemeente op je nieuwe adres. Als je verhuist naar een andere woonplaats dan schrijf je je daar in bij de burgerlijke stand. Op die manier kan de overheid, DUO en de belastingdienst je bereiken voor belangrijke post.

Studiefinanciering aanvragen via DUO

Voor je studiefinanciering is het ook van belang dat je je adres doorgeeft. Want als je uithuizig bent dus uitwonend dan kun je recht hebben op een uitwonenden beurs. Ga je een HBO of WO opleiding volgen dan moet je lenen bij DUO als je ouders je financieel niet kunnen ondersteunen. Je kunt de aanvullende beurs en geld lenen voor collegegeld. Bij MBO blijft de basisbeurs bestaan, en wanneer er binnen tien jaar een diploma wordt behaalt dan is de basisbeurs een gift. Bezoek de website van DUO en lees je goed in, zodat je weet waar je precies recht op hebt.

Als je de financiële zaken geregeld hebt dan moet je ook nog spulletjes aanschaffen voor je kamer. Houdt daarbij een checklist aan zodat je deze kunt afstrepen.

 • Pannen
 • Bestek
 • Glazen
 • Koelkast (tafel formaat?)
 • Magnetron
 • Waterkoker
 • Wasmachine
 • Overig kookgerei
 • Koffiezetapparaat
 • Stofzuiger
 • Droogrek voor de was
 • Schoonmaak middelen zoals doekjes en allesreiniger

Een gemiddelde kamer is meestal niet zo groot. Dus kiezen de meeste studenten voor een koelkast in tafelformaat. Dit neemt veel minder ruimte in. Op de kamer is het fijn als je je eigen wasmachine hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je in een studentenhuis terecht komt. Daar staat vaak gemeenschappelijke apparatuur. Dan maken alle studenten daar gebruik van. Ze gebruiken vaak ook de keuken gezamenlijk. Dus in dat geval hoef je misschien geen koelkast en andere keukenapparatuur aan te schaffen.

De huurprijs voor je kamer is bijna altijd all-in. Dat betekent dat hier ook de kosten bij zitten voor elektriciteit en gas.

Als dit niet zo is dan heb je waarschijnlijk je eigen appartement betrokken. In dat geval kun je je eigen energiecontract afsluiten. Je weet je huidige verbruik niet omdat dit de eerste keer is dat je op jezelf gaat wonen. Houdt dan een verbruik aan van een alleenstaande. De kans bestaat wel dat je of teveel betaalt of te weinig. Bij een geschat voorschotbedrag kun je besluiten het iets te verhogen. Op die manier kom je dan niet voor vervelende verrassingen te staan. Je kunt kiezen voor stroom en gas van Power.nl. Maar een energievergelijker gebruiken kan natuurlijk ook.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart