Gasprijzen

Wilt u graag gasprijzen vergelijken en overstappen? Dan kunt u onze gasvergelijker raadplegen. Op basis van uw woonadres + verbruik kunt u gemakkelijk berekenen welke gasmaatschappij in uw geval het voordeligste is. Met de overstap kunt u tot wel 450 euro per jaar besparen op uw energierekening.

Bespaar op de grootste kostenpost van uw energierekening

De energierekening bestaat uit zowel stroom als gas. Het grootste gedeelte van de energierekening wordt ingevuld door het gasverbruik: dat is namelijk circa twee derde. Een derde wordt ingevuld door het stroomverbruik. Als u flink op uw gaslasten kunt besparen, kunt u daarmee ook flink besparen op uw energierekening. Gasprijzen vergelijken is om die reden dan ook een verstandige keuze.

Regiotoeslag voor gas

Het meeste gas uit Nederland komt uit Groningen. Vanuit deze locatie zal het gas getransporteerd moeten worden door Nederland. Hoe verder u van Groningen woont, hoe hoger de gasprijs is. Groningers betalen daardoor aanzienlijker minder per m3 gas. Indien u in Maastricht woont, betaalt u daardoor veel meer. Dit staat ook wel bekend als de zogeheten regiotoeslag.

Het aantal gasleveranciers stijgt enorm

Er zijn steeds meer gasleveranciers actief in Nederland. Als een bedrijf in Nederland gas wil leveren, is daarvoor een leveringsvergunning nodig. Steeds meer bedrijven beschikken over een dergelijke vergunning. Daar kunt u als consument flink van profiteren. Hoe meer bedrijven gas leveren, hoe groter de concurrentie is in deze branche. Daardoor zijn de prijzen de afgelopen jaren flink gezakt. Als u gasprijzen vergelijken gaat, kunt u dan ook flink profiteren van welkomstkortingen en actietarieven. Door jaarlijks over te stappen van gasleverancier, bespaart u ontzettend veel op uw stookkosten.

Waarom gasprijzen vergelijken?

Gasprijzen vergelijken is om meerdere redenen raadzaam. De meeste Nederlandse huishoudens stappen over omwille van een lastenverlichting. Jaarlijks overstappen loont daarmee ook het meeste. Echter zijn er ook huishoudens die overstappen vanwege duurzaamheid. Zo zijn er verschillende mensen die kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Steeds meer Nederlanders vinden duurzaamheid belangrijk. U kunt hier ook ook gemakkelijk op filteren in onze vergelijkingstool. Tot slot zijn er ook nog huishoudens die overstappen vanwege slimme apparatuur. Zo zijn er verscheidene energie- en gasmaatschappijen die een slimme thermostaat aanbieden. Met behulp van het slimme apparaatje kunt u gemakkelijker energie besparen.

CO2-gecompenseerde gasprijzen vergelijken

Wilt u graag overstappen naar een nieuwe gasleverancier? En wilt u graag uw steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan kunt u CO2-gecompenseerde gasprijzen vergelijken via onze vergelijkingstool. CO2-gecompenseerd gas houdt in dat de CO2-uitstoot volledig wordt gecompenseerd. Dat betekent dat de uitstoot effectief wordt teruggebracht naar nul. Helemaal duurzaam is het helaas nog niet, maar het is momenteel wel het beste alternatief. Echt groen gas kan namelijk nog niet op grote schaal worden geproduceerd. Daar is de technologie nog niet genoeg voor ontwikkeld.

Vast of variabel tarief?

Standaard kunt u kiezen uit twee tarieven: een vast of een variabel tarief. In de regel hangen de vaste tarieven aan vaste contracten en worden variabele tarieven gebonden aan direct opzegbare contracten. Het vaste tarief is over het algemeen voordeliger. U komt dan ook nooit voor verrassingen te staan, omdat de gasmaatschappij het tarief gedurende de looptijd niet mag en kan wijzigen. Na afloop van uw contract kan men het tarief daarentegen wel wijzigen. Om die reden is het ook belangrijk om na de contractperiode weer over te stappen naar een nieuwe maatschappij. Daarmee bespaart u het meeste geld op jaarbasis.

Kies voor een jaarcontract

Als u gasprijzen vergelijken gaat, kunt u het beste kiezen voor een jaarcontract. Een jaarcontract is in de regel het meest voordelige. U profiteert in dat geval namelijk maximaal van de welkomstkorting. Deze is namelijk vele malen hoger bij een jaarcontract dan bij een driejarig contract. Indien u kiest voor een direct opzegbaar contract, profiteert u vaak helemaal niet van een welkomstkorting. Kies daarom bij voorkeur altijd voor een jaarcontract met een vast tarief. Dat biedt het meeste zekerheid.

Wel is het belangrijk dat u na een jaar weer overstapt naar een nieuwe gasleverancier. Na een jaar verandert het vaste tarief namelijk in een variabel tarief. Dan betaalt u vaak een hoger leveringstarief. Bovendien kunt u natuurlijk ook weer overstappen om weer te profiteren van een welkomstkorting. Jaarlijks overstappen loont dan ook echt.

Wanneer kan ik overstappen?

U kunt overstappen van gasleverancier, indien u momenteel beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Ook indien uw contract binnen zes weken afloopt, heeft u de mogelijkheid om direct over te stappen van gasleverancier. U vindt de huidige contractperiode terug op uw energiecontract. Ook staat de contractperiode vaak vermeld op uw meest recente jaarafrekening.

In veel gevallen kunt u uw huidige contractperiode ook online inzien via uw huidige gasleverancier. De meeste leveranciers hebben immers online inlogpanelen. Kunt u uw huidigen contractperiode vooralsnog niet terugvinden? Dan kunt u eventueel ook contact opnemen met uw huidige gasmaatschappij. Zij kunnen u precies vertellen wanneer uw contract afloopt.

Beschikt u momenteel niet over een contract, welke afloopt binnen zes weken? Of beschikt u niet over een contract met onbepaalde looptijd? Dan is het over het algemeen verstandig om even te wachten met de overstap. De meeste leveranciers brengen namelijk een overstapboete in rekening, indien u te vroeg overstapt. Immers lopen zij gedurende de resterende contractperiode inkomsten mis. Die dient u dan te vergoeden in de vorm van een overstapboete. Vaak is deze boete voor eigen rekening. Enkele energiemaatschappijen nemen de boete echter over. Bekijk hier ons overzicht met energieleveranciers die de overstapboete overnemen.

Hoe werkt gasprijzen vergelijken en overstappen?

Gasprijzen vergelijken en overstappen is ontzettend eenvoudig. Hiervoor kunt u namelijk gemakkelijk de gasvergelijker raadplegen. Voer hier altijd uw postcode, huisnummer en verbruik in. Deze gegevens worden veilig verstuurd via onze beveiligde verbinding en zijn nodig voor de berekening van je jaarlijkse kosten. Bovendien levert niet iedere energieleverancier op iedere locatie. Ook om die reden is het belangrijk om de postcodegegevens in te voeren.

Daarnaast kunt u nog filteren op andere energiezaken, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid, type contract of contractperiode. Over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor het vaste tarief in combinatie met een jaarcontract. In negen van de tien gevallen profiteert u dan het meeste van de welkomstbonus. Wel is het belangrijk dat u na een jaar weer overstapt naar een nieuwe gasleverancier. Daarmee bespaart u ieder jaar weer een enorm bedrag.

Verder kunt u ook nog filteren op duurzaamheid. Wilt u graag een gasleverancier die CO2-gecompenseerd gas biedt? Dan kunt u dat eenvoudig aangeven in de rekentool. Op die manier draagt u uw steentje bij aan het milieu, want de CO2-uitstoot wordt dan effectief teruggebracht naar nul.

De goedkoopste aanbieder op basis van uw filters staat altijd bovenaan. Heeft u het geschikte energiecontract gevonden? Dan kunt u het contact aanvragen via de oranje knop. Voer vervolgens uw gegevens in en u ontvangt daarvan een bevestiging.

14 kalenderdagen bedenktijd

Heeft u de bevestiging ontvangen? Dan heeft u standaard nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Binnen deze periode kunt u uw aanvraag nog kosteloos annuleren. Zodra u uw contract annuleert, betekent het dat u teruggaat naar uw oude gasmaatschappij. Er verandert dan niet aan de huidige situatie.

Overstapservice

Zodra de 14 kalenderdagen bedenktijd zijn verstreken, kunt u genieten van de gratis overstapservice. De overstapservice houdt onder andere in dat u uw huidige contract niet hoeft op te zeggen. Uw nieuw energieleverancier zal dit namelijk voor u doen. Dan weet u namelijk zeker dat u nooit zonder gas en licht komt te zitten. Bovendien weet u ook dat u niet tegen dubbele kosten aanloopt.

Mits u een slimme meter heeft, zullen de beide energieleveranciers nog vragen naar uw meterstanden. Uw oude maatschappij gebruikt deze gegevens voor de afhandeling, waaronder de eindafrekening, en uw nieuwe energiemaatschappij gebruikt deze gegevens voor de vaststelling van de termijnbedragen.

De twee energieleveranciers gaan met elkaar in overleg wanneer het nieuwe contract ingaat én wanneer de oude afloopt. Daarvan krijgt u bericht van uw nieuwe gasleverancier. Dat maakt het overstappen erg laagdrempelig en gemakkelijk.

Kredietcheck

Nieuwe klanten ondergaan altijd een zogeheten kredietcheck. Deze wordt in veel gevallen uitgevoerd door een onafhankelijke, externe partij. Op basis van het resultaat wordt er bepaald of u wel of niet een waarborgsom moet betalen. In veel gevallen is dit echter niet het geval, maar als u in het verleden betaalproblemen heeft gehad kan het zijn dat de check negatief voor u uitvalt. In dat geval betaalt u via de meeste gasleveranciers een waarborgsom.

Bent u benieuwd naar alle energieleveranciers zonder waarborgsom? Bekijk ons handige overzicht.

Onafhankelijk gasprijzen vergelijken

Via onze vergelijkingstool kunt u altijd 100 procent onafhankelijk gasprijzen vergelijken. De goedkoopste gasleverancier staat namelijk altijd bovenaan. Het maakt voor ons dan ook niet uit of u kiest voor aanbieder A of aanbieder B: wij vinden het belangrijk dat u overstapt naar de goedkoopste aanbieder. Daarmee bespaart u op uw stookkosten. U tevreden, wij tevreden!

Wilt u contact met ons opnemen?

Heeft u nog vragen over het gebruik van onze website? Of heeft u vragen met betrekking tot het vergelijken? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Op werkdagen helpen wij u graag met al uw vragen, opmerkingen of feedback. Stuur ons daarvoor gerust een bericht via het contactformulier. Stuur uw vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we u ook zo goed mogelijk kunnen assisteren. We bieden geen advies over gasleveranciers, want wij werken namelijk volledig onafhankelijk. U kunt die keuze uiteraard zelf maken via onze vergelijkingstool.

Power.nl
Logo