Gastarieven

Wilt u graag overstappen naar een gasleverancier met scherpe gastarieven? Dan kunt u onze handige vergelijkingstool raadplegen. Vul hier uw postcode + huisnummer én verbruik in en bekijk direct welke aanbieder voor u het voordeligste is. Overstappen kan binnen slechts enkele minuten. Daarmee bespaart u tot wel 450 euro op jaarbasis.

Waarom gastarieven vergelijken?

Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat uit gaskosten. Gas is een fossiele brandstof en helaas is dit eenmaal erg duur. De Nederlandse overheid wil dat men graag bewust omgaat met gas en om die reden wordt er een flinke prijs voor gerekend. Naast het gastarief worden er ook nog verscheidene overheidsheffingen gerekend. Als u gastarieven vergelijken gaat, kunt u in ieder geval flink besparen op de gaskosten. Omdat u simpelweg minder per m3 gas betaalt, betaalt u ook een minder overheidsheffingen. Het is immers een percentage van het totaalbedrag aan gas. Besparingen lopen daardoor ook uiteen tot wel 450 euro op jaarbasis. Gemiddeld gezien bespaart een gezin 285 euro op jaarbasis.

Beste aanbod in een overzicht

Gastarieven vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk. Via onze website treft u namelijk een handig overzicht met het scherpste aanbod. De goedkoopste gasmaatschappij staat altijd bovenaan. Daarmee willen we ook graag onze onafhankelijkheid aantonen: wij zijn niet gebonden aan een energiemaatschappij.

Gasprijzen vergelijken is een fluitje van een cent

Als u gasprijzen vergelijken gaat, is het belangrijk dat u aangeeft wat uw postcode + huisnummer en verbruik is. Op basis daarvan kan de rekentool namelijk berekenen welke aanbieder in uw het geval het goedkoopste is. Er worden namelijk ook verscheidene kosten gerekend op basis van uw woonadres. Zo komt namelijk het meeste gas uit de provincie Groningen en als u in Maastricht woont, zult u meer transportkosten moeten betalen. Mensen uit Groningen betalen daar veel minder voor. Om die reden is het altijd belangrijk om uw adresgegevens in te voeren.

Daarnaast is uw jaarverbruik ook een belangrijk gegeven. Op basis daarvan kan de rekentool de kosten namelijk personaliseren. U vindt uw verbruik terug op uw meest recente jaarafrekening. Hier kunt u gemakkelijk terugvinden wat u op jaarbasis verbruikt aan gas. Deze gegevens kunt u vervolgens invoeren in de rekentool. Heeft u deze gegevens niet bij de hand? Dan kunt u ook aangeven dat u uw verbruik niet weet. Op basis van uw gezinssituatie kan de rekentool een goede inschatting maken.

Kies voor een eenjarig contract

Als u een nieuw contract afsluit, kunt u altijd het beste kiezen voor een jaarcontract. In verhouding is de welkomstkorting dan altijd het hoogste. Bovendien zit u niet al te lang aan uw contract vast. Na een jaar kunt u immers weer overstappen naar een nieuwe gasleverancier. Dat betekent ook dat u na een jaar wederom kunt kiezen voor de goedkoopste gasmaatschappij. Ieder jaar bespaart u dan weer een fors bedrag.

Het is wel belangrijk dat u na een jaar weer overstapt, indien u kiest voor een jaarcontract. Zodra de contractperiode namelijk verlopen is, wordt het contract omgezet tot een modelcontract. Dat houdt in dat u uw contract op ieder moment kan opzeggen. Ook houdt dit in dat het vaste leveringstarief wordt omgezet tot een variabel leveringstarief. Dit tarief kan hoger uitvallen. U wordt, in het geval van variabele leveringstarieven, op de hoogte gesteld van prijswijzigingen. Daartoe zijn gasleveranciers wettelijk verplicht.

Een vast tarief biedt zekerheid

Een vast tarief biedt altijd het meeste zekerheid. Immers weet u precies welke prijs u betaalt per m3 gas. Om die reden is het ook verstandig om te kiezen voor een vast contract. Bij een vast contract horen namelijk ook altijd vaste tarieven. Variabele tarieven worden daarentegen gebonden aan direct opzegbare contracten. Direct opzegbare contracten zijn over het algemeen niet voordelig. U ontvangt namelijk vaak geen welkomstkorting en bovendien kan het leveringstarief tegenvallen. Een jaarcontract is dan ook een verstandige keuze. Eventueel kunt u daarop filteren in onze vergelijkingstool.

Hoe werkt het overstappen?

Gastarieven vergelijken en overstappen is tegenwoordig ontzettend eenvoudig. U hoeft namelijk niet meer verschillende websites af te speuren naar de goedkoopste aanbieder. Immers kunt u de gasvergelijker raadplegen. Zoals gezegd is het altijd raadzaam om uw postcode + huisnummer en verbruik in te voeren. Op basis daarvan berekent de vergelijkingstool direct welke aanbieder in uw geval het goedkoopste is.

Eventueel kunt u ook nog filteren op bepaalde randzaken. Zo kunt u bijvoorbeeld ook energie mee berekenen. Ook kunt u filteren op duurzaamheid. Zo kunt u onder andere kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dat wil zeggen dat het geleverde gas qua CO2-uitstoot gecompenseerd is. Helemaal duurzaam is het nog niet, maar het is op dit moment het meest duurzame alternatief. Echt groene gas kan helaas nog niet op grote schaal gecompenseerd worden. Daarnaast kunt u nog filteren op de contractperiode en het leveringstarief. Zoals gezegd kunt u het beste kiezen voor een jaarcontract met een vast tarief.

Heeft u het geschikte contract gevonden? Klik dan simpelweg op ‘aanvragen’ en u kunt uw gegevens invoeren. Zodra u dat gedaan heeft, ontvangt u van de uitgekozen energieleverancier een bevestiging. Vanaf dat punt heeft u nog 14 kalenderdagen wettelijk bedenktijd.

Bedenktijd

De bedenktijd bedraagt standaard 14 kalenderdagen. Dit is wettelijk zo bepaald. Iedere energieleverancier moet zich daar dan ook aan houden. Binnen deze periode kunt u uw aanvraag dan ook nog kosteloos annuleren. Twijfelt u achteraf toch nog over uw keuze? Dan kunt u uw aanvraag simpelweg annuleren. U blijft dan bij uw oude gasmaatschappij, zodat u nooit zonder gas (en stroom) komt te zitten.

Overstapservice

Is de bedenkperiode reeds verstreken? Dan komt u terecht in de overstapperiode. Hierbij geniet u altijd van de gratis overstapservice. Dat biedt meerdere voordelen. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet uw oude contract op te zeggen. Uw nieuwe gasleverancier doet dit namelijk voor u. In principe hoeft u alleen nog maar uw meterstanden door te geven aan beide partijen. Zij zullen hier zelf naar vragen. Men vraagt daar niet naar, indien u beschikt over een slimme meter. Zij hebben dan namelijk de mogelijkheid om deze gegevens op afstand uit te lezen.

Kredietcheck door een externe partij

Iedere gasleverancier zal een kredietcheck laten uitvoeren door een externe partij. Dat is een standaardprocedure. De externe partij bekijkt of u capabel bent om de energierekeningen tijdig te voldoen. Als het blijkt dat u in het verleden betaalproblemen heeft gehad bij een andere energieleverancier, kan het zijn dat uw nieuwe gasmaatschappij u een waarborgsom in rekening brengt. Dat is een soort garantstelling voor het betalen van de rekeningen. Betaalt u uw rekeningen keurig op tijd? Dan krijgt u het bedrag vaak terug bij de eerste jaarafrekening. Als u na een jaar weer overstapt naar een nieuwe leverancier, krijgt u het bedrag terug op uw eindafrekening. Mocht u vooralsnog te weinig betaald hebben gedurende de termijnbedragen, dan zal men dit met elkaar verrekenen.

Niet iedere energieleverancier zal een waarborgsom in rekening brengen. Er zijn namelijk ook bepaalde aanbieders die ervoor kiezen om dit niet te doen. U kunt hier alle energieleveranciers zonder waarborgsom bekijken. Het overzicht is actueel.

Hulp nodig bij uw keuze?

Wilt u graag gastarieven vergelijken, maar heeft u toch nog enige hulp nodig bij uw keuze? Of heeft u vragen over het vergelijken op onze website? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Gedurende deze uren helpen wij u graag met uw opmerkingen of vragen.

Power.nl
Logo