Gemiddeld gasverbruik
Uw gemiddeld gasverbruik vindt u op uw eindafrekening van uw energieleverancier. Uw gasverbruik is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden en de grootte van uw huis of appartement. De oppervlakte die verwarmd moet worden bijvoorbeeld:
- Appartement of flat: 1000 m3 (1, 2 personen)
- Gezinswoning of tussenwoning 1400 m3 (3, 4, 5 personen)
Gemiddeld gasverbruik verlagen
U kunt uw gasverbruik ten gunste beïnvloeden zoals het goed isoleren van de woning, u kunt de thermostaat een graad verlagen. Energiezuinige apparatuur aanschaffen, zuinig met water zijn dus. Minder lang douchen en niet overal de kachel laten branden. Mocht u een koopwoning hebben vervang uw oude ketel voor een zuinige HR- ketel. Ons gasverbruik bestaat voor 75% uit het verwarmen van ons huis. Hoe groter uw woning hoe hoger uw gasverbruik uiteraard. En daarom zeggen we ook dat u goed moet nagaan waar extra isolatie in de woning nodig is.
Opnieuw een energievergelijking maken
Bereken uw gemiddelde energieverbruik eens. Start met de juiste gegevens een energievergelijking. De energievergelijker zal vragen om uw verbruik, postcode en huisnummer. Daaruit rolt een kostenoverzicht. Meteen zult u zien waar u het minst gaat betalen voor energie en gas. Gas vooral is kostbaar. Vijf jaar terug betaalden we veel minder dan nu voor gas. Continue verhogingen hebben ertoe geleid dat de gasrekening duurder is geworden.
Energiebelasting reden van hoge gasrekening?
Energiebelasting is de grootste boosdoener. Want dankzij deze heffing betalen we veel meer dan we eerst deden. Maar ook onze bijdrage aan het verduurzamen kost geld. En daarom wordt de Opslag Duurzame Energie ook steeds verhoogd. Soms lijkt het wel alsof we enkel en alleen meer gaan betalen. Het enige voordeel dat de belastingdienst ons deed was de vermindering energiebelasting. Ook dat bedrag is verlaagd waardoor we per saldo nog meer betalen.
Samen de CO2 uitstoot terugdringen
Gas verbruiken levert een uitstoot van vervuilende gassen op. Ook is de voorraad aan gas in Nederland niet meer zoveel als het eerst was. Daarbij heeft de overheid de gaskraan meer dichtgedraaid. Dit heeft te maken met de schade voortkomend uit de gaswinning. Huizen lopen schade op waardoor omwonenden hun schade verhalen. En dan nog niet te spreken op de emotionele impact die de gaswinning met zich meebrengt.
Nederland hamert zoveel mogelijk op het terugdringen van het gasverbruik. En huishoudens kunnen daar veel aan doen. Zij bepalen immers zelf hoelang zij douchen, en hoelang de verwarming aanstaat. Beide zaken drijven het gasverbruik op. Dus bezuinigen we op gas? Dan voorkomen we deels een hoge gasrekening.
Welke gasleverancier is het goedkoopst?
Naast het naar beneden brengen van uw gemiddelde gasverbruik, kunt u ook de gaskosten berekenen per gasleverancier zo ziet u binnen een aantal seconden welke leverancier u een goedkoper gastarief aanbiedt. Ook al zijn de gastarieven duurder geworden. U kunt met overstappen nog steeds veel geld besparen. En dat geldt met name als u een aantal jaren terug voor het laatst bent overgestapt. Er veranderd elk jaar wel wat op de energiemarkt. Energieleveranciers verdienen hun brood met nieuwe klanten. Dus nieuwe klanten kunnen nog altijd op voordeel rekenen.