Gas en licht worden goedkoper: kan ik mijn termijnbedragen verlagen?

Gas licht goedkoper termijnbedragen verlagenEen aantal dagen geleden werd bekend dat de energietarieven dalen per 1 juli bij Eneco. Dat was natuurlijk positief nieuws: in de tijden dat alles duurder wordt, maakt deze energieleverancier de energierekening gelukkig een stukje goedkoper. Echter is het belangrijk dat u uzelf nog niet rijk rekent. Uw termijnbedragen verlagen is geen verstandig idee. Zet energietarieven eveneens niet vast.

Warmere winter en een lagere gasprijs

De inkoopprijzen voor zowel stroom en gas zijn in de laatste maanden gedaald. Dit heeft te maken met een relatief warme winter. Als we minder gas verbruiken ontstaat er een overschot. Een overschot zorgt weer voor lagere tarieven.  De gasprijs heeft ook weer invloed op de elektriciteitsprijs: veel elektriciteit wordt immers opgewekt in gascentrales.

Eneco is gemiddeld duurder dan haar twee grote concurrenten Essent en Nuon. De prijsdaling compenseert dus, waardoor zij enigszins dezelfde energieprijzen gaan hanteren.  Uiteraard kunt u zelf uw energiekosten berekenen en bekijken welke energiemaatschappij in uw geval het goedkoopste is.

Moet ik mijn termijnbedragen verlagen?

De inkoopprijzen van Essent en Nuon zullen ook gaan dalen. Toch heeft Essent al aangegeven dat zij de energietarieven niet zullen gaan wijzigen. Nuon geeft al wel aan dat zij de lagere inkoopprijzen willen doorberekenen aan hun klanten. Echter geeft het bedrijf wel aan dat u de termijnbedragen beter niet kunt verlagen. De wijziging van januari was namelijk veel forser dan deze wijziging per 1 juli. Het is dus niet zo dat de verhoging van de energietarieven van 1 januari is rechtgetrokken met de prijsverlaging van aankomende 1 juli bij verschillende energieleveranciers.

Bovendien verbruiken we in de eerste helft van het jaar meer energie dan in de tweede helft van het jaar. Immers komt de zomer er straks weer aan. De resterende zes maanden zullen de energiekosten om die reden niet zomaar compenseren.

Moet ik mijn energietarieven vastzetten?

Is het dan wel verstandig om mijn energietarieven vast te zetten? Ook dat wordt afgeraden. De belastingen worden namelijk niet vastgezet en een groot gedeelte van uw energierekening bestaat helaas uit belastingen. Om die reden is het dus ook raadzaam om jaarlijkse over te stappen voor de beste energiedeal. Kies elk jaar weer voor de goedkoopste energietarieven van dat moment, omdat deze deals dan vaak weer scherper zijn.

Welkomstkorting

Bovendien profiteert u van een welkomstkorting via een van de interessante energie aanbiedingen. Dat kan vaak al een paar honderd euro opleveren. Huishoudens die elk jaar een nieuw energiecontract afsluiten profiteren daarom ook het meeste. Bovendien rekenen kleinere energiemaatschappijen vaak scherpere energietarieven. Uiteraard kunt u hier alle energiemaatschappijen vergelijken voor de beste deal.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo