Gasloos wonen: Zo doe je dat!

Hoe fijn zou het zijn als je je eigen energiebehoefte in huis zou kunnen opwekken? Stel je eens voor: je woning is dusdanig goed geïsoleerd dat er bijna geen energie verloren gaat. Je beschikt over je eigen zonnepanelen en je hebt een fraaie warmtepomp in huis. Inmiddels kook je ook elektrisch. Dat klinkt als erg als gasloos wonen! Daar droomt iedereen toch van?

> Minder betalen voor je energierekening? Raadpleeg de energievergelijker

Goed geïsoleerde woning

Wil je graag gasloos wonen? Dan is het in eerste instantie belangrijk dat je een goed geïsoleerde woning hebt. De verwarming is namelijk de grootverbruiker in je woning. Je energierekening bestaat voor een groot gedeelte uit gas en dat kun je gelukkig al flink verminderen door goed te isoleren in je woning. Heb je bijvoorbeeld al vloerisolatie? En is je dak wel goed geïsoleerd. En ook niet geheel onbelangrijk: heb je al HR+++ of triple glas? Vrij nieuwe huizen zijn al goed geïsoleerd, maar bij oudere woningen is dat niet het geval.

Verbouwing en kosten

Soms moet je woning dus een kleine verbouwing ondergaan. Afhankelijk van het bouwjaar van je woning én de maatregelen die eerder al zijn doorgevoerd, komt daar ook een kostenplaatje naar voren. Voor vloerisolatie wordt gemiddeld zo’n 1.800 euro gerekend voor een gemiddelde woning en spouwmuurisolatie kost circa 2.000 euro. Indien je de ramen wilt vervangen, kijk je aan tegen een flink kostenplaatje van meer dan 3.000 euro. Het dak isoleren kan soms ook wel meer dan 3.000 euro kosten. Vraag daarom altijd meerdere offertes op, indien je besluit je woning beter te isoleren.

Inductie koken

Als je gasloos wonen wilt, is het dus ook belangrijk dat je niet meer op gas kookt. Gelukkig is daarvoor een goed alternatief: inductiekoken. Met behulp van een inductieplaat kun je gemakkelijk koken op elektriciteit. Je zult daarvoor wel nieuwe pannen moeten kopen, omdat je pannen nodig hebt met een vlakke bodem. Dat is misschien een klein nadeeltje, maar koken op een inductieplaat heeft ook veel voordelen. Zo is een inductieplaat ontzettend gemakkelijk schoon te maken en is het ontzettend veilig.

Tegenwoordig zijn inductieplaten ook nog eens erg voordelig. Je kunt al een inductieplaat kopen vanaf slechts 99 euro. Je energierekening zal daardoor iets stijgen, maar je gasrekening gaat omlaag.

Zonneboiler

Met behulp van een zonneboiler kun je zorgen voor warm water in je keuken en de badkamer. Zo’n zonneboiler wordt vaak gecombineerd in combinatie met een elektrische boiler, mochten de zonnepanelen te weinig energie opwekken. Helaas neemt zo’n zonneboiler wel veel ruimte in beslag, dus die ruimte moet er simpelweg wel zijn.

Aan een zonneboiler zijn natuurlijk ook kosten verbonden. Je kunt rekenen op een investering van ruim 4.000 euro. Gelukkig zijn er wel subsidies verkrijgbaar.

Volledige warmtepomp

Wil je echt gasloos wonen? Dan kun je kiezen voor een volledige warmtepomp. Een warmtepomp zorgt voor een volledig verwarmde woning én zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. In combinatie met duurzame stroom is dit natuurlijk een ontzettend groen alternatief voor gas.

Een warmtepomp is echter alleen geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Ook moet er voldoende ruimte zijn en dient er vloer- of wandverwarming aanwezig te zijn.

Zonnepanelen

Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om je eigen stroom op te wekken. Daarvoor kun je kiezen voor zonnepanelen. Als zonnepanelen werken in combinatie met een warmtepomp, kun je in principe je eigen woning voorzien van de energiebehoefte.

Groene stroom

Je zult altijd nog een energiecontract moeten afsluiten. Als je op bepaalde momenten te weinig energie opwekt, kun je nog stroom krijgen via je energieleverancier. Je kunt hier direct energie vergelijken en kiezen voor de beste deal. Zo kun je ook kiezen voor groene energiecontracten. Daarop kun je gemakkelijk filteren in het vergelijkingssysteem.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart