Gasvoorraad slinkt door overproductie

gas

Als er geen stop komt op de gaswinning in Groningen dan moet de gaskraan in 2017 dichtgedraaid worden. In 2005 werd er een plafond ingesteld door toenmalig Minister Brinkhorst, dit plafond was bedoeld om de gasvoorraad te Slochteren niet te snel op te laten raken. Het gasveld in Slochteren is de gasvoorraad voor de toekomst van Nederland. 

De NAM gaat iedere keer het plafond te boven met zijn gaswinningen. En daarom zal Minister Kamp een besluit moeten nemen deze maand om dit tegen te gaan. Met het oog op de crisis zijn de gasopbrengsten ruim 14 mrd euro jaarlijks. Uiteindelijk put de gasvoorraad uit en dan loopt Nederland het risico afhankelijk te worden van buitenlands Gas uit bijvoorbeeld Rusland. Verstandiger is om ons Nederlandse gas zo lang mogelijk in de grond te houden.

NAM houd zich niet aan de regels

Het besluit dat Minister Kamp nog moet gaan nemen moet er voor zorgen dat de NAM aan banden wordt gelegd met zijn gaswinningen. Of er koude winters zijn of niet de NAM zet zijn gasproductie gewoon voort en gaat steeds het plafond te boven. In 2013 is er 8 mrd kuub gas extra gewonnen, tussen 2011 en 2012 ging het nog om een verhoging van 1 mrd kuub. Dat verschil is enorm te noemen terwijl er afgesproken was om maximaal 42,5 mrd kuub aan gas per jaar te winnen.

Benieuwd naar de gasontwikkelingen 2014? Houd dan dagelijks ons nieuws bij. Benieuwd naar de gasprijzen 2014? Besparen op uw gas kosten is gemakkelijk! Start met energie vergelijken. Vergelijk de actuele gasprijzen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken