Gazprom en EON werken samen met Shell voor nieuw te bouwen pijpleidingen

russisch gas

Het Russische Gazprom, Oostenrijkse OMV en het Duitse EON gaan samenwerken met Shell. De bedrijven gaan de bestaande Nord Stream pijpleiding uitbreiden met twee nieuwe gaspijpleidingen. De pijpleidingen zullen vanaf Rusland lopen naar Duitsland.

Nederland blijft belangrijk als doorvoer

De gascapaciteit zal worden uitgebreid met 55 mrd kubieke meter. De Russische pijpleidingen zijn belangrijk voor de gasexport. De Nederlandse Gasunie heeft een belang van 9% in de Nord Stream. Nederland is dan ook belangrijk als doorvoer met zijn positie in de gasrotonde strategie.

Veiligheid van gaslevering gewaarborgd

Gazprom tekende hiervoor een Intentieverklaring met de bovengenoemde bedrijven. De route loopt vanaf Rusland door de baltische zee. Gazprom levert momenteel een derde van de gasimport naar Europa. De helft daarvan gaat nog via de Oekraïne. Nu er een kortere route naar Europa komt zal het de veiligheid en betrouwbaarheid van de gasleveringen ook ten goede komen.

Gazprom heeft een deel van haar gas in het Noord-Hollandse Bergen opgeslagen en gebruiken dit gas ten dele voor de export naar Groot Brittanië. Doordat Nederland een belangrijke rol speelt in de gasrotonde strategie waarborgt Nederland haar gasvoorziening en kan het concurreren met de gasprijzen, ook temeer omdat we veel aardgas in de grond hebben zitten. Het levert Nederland dan ook extra inkomsten op. Tot aan 2020 kan Nederland ruim 21 mrd euro extra verdienen aan de gasrotonde.

Russisch gas blijft belangrijke optie ondanks politieke crisis

Ondanks de politieke gevoeligheid die het oproept in verband met de crisis met Oekraïne wil Nederland het Russische gas in de energiemix als optie houden. Nederland heeft meer aardgas in de bodem zitten dan de Duitsers en dat zorgt voor een grotere afhankelijkheid voor de Duitsers en niet zozeer voor Nederland aldus minister Kamp.

Bron:Volkskrant

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken