Gemeente Den Haag wil aandeel in Eneco verkopen

In navolging van de gemeente Rotterdam heeft de gemeente Den Haag nu ook besloten haar aandeel dat zij bezit in Eneco te gaan verkopen zo schreef Nu.nl. De gemeente Rotterdam is de grootste aandeelhouder van Eneco wat gemeenten betreft. Zij hebben een belang van 31% en de gemeente Den Haag 16.5%. De overige 51 gemeenten bezitten een kleiner percentage aan belangen in het energiebedrijf.

Aandeel in Eneco niet meer noodzakelijk volgens Den Haag

De gemeente Den Haag benadrukt dat hun belangen niet meer nodig zijn voor het energiebedrijf. De gemeenteraad zal zich gaan beraden over het besluit, en de overige gemeenten zullen de komende zomer een besluit gaan nemen over een eventuele verkoop. Omdat een energiebedrijf als Eneco zich op de energiemarkt begeeft waarbij er geconcurreerd word met de prijzen voor energie en gas, zal dit uiteindelijk ook risico’s opleveren voor de deelnemende gemeenten. De productie van energie is volgens de gemeente Rotterdam niet iets wat onder het algemeen belang valt voor gemeenten.

Overige gemeenten gaan zich ook beraden over eventuele verkoop

De gemeenten zullen kieskeurig zijn naar de toekomstige kopers dat betekent dat er word gekeken naar het belang van Eneco. De kopende partij moet in ieder geval voor duurzaamheid staan. Is het overgrote deel van de gemeenten voor een verkoop van het belang? dan kan Eneco vanaf 2018 definitief te koop worden gezet. Afgelopen februari is Eneco afgesplitst van netwerkbedrijf Stedin. Desondanks zet Eneco grote stappen voorwaarts waar het de productie van duurzame energie betreft. Internetbedrijf Google is een samenwerking van tien jaar aangegaan met Eneco. Google zal de komende tien jaar dan alle zonnestroom afnemen van zonnepark Support Delfzijl. Het zonnepark heeft 123.000 zonnepanelen die een gezamenlijke capaciteit van 27 gigawattuur aan energie opbrengen.

Eind oktober uitspraak verwacht over meerdere verkopen

Wat de overige aandeelhouders gaan doen blijft nog spannend tot aan eind oktober want dan moeten de gemeenten hun beslissing hebben gemaakt. De aandeelhouders hebben al enkele financiële adviseurs aangesteld om ze te begeleiden in het verkoopproces.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken