Wie is de groenste energieleverancier van 2019?

groenste energieleverancier van 2019Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema. Steeds meer huishoudens stappen dan ook over naar een groene energiemaatschappij. Wie is de groenste energieleverancier van 2019? De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE zochten het voor u uit.

Groene stroom

De groenste energieleverancier van 2019 levert alleen maar stroom dat is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Op die manier hoeven er geen fossiele brandstoffen gebruikt te worden en werken zij op die manier mee aan de transitie naar een schone energievoorziening. Wie is nu de groenste energieleverancier van 2019? Er zijn dus zes winnaars: easyEnergy, Energie VanOns, om | nieuwe energie, Pure Energie, Qurrent en VrijOpNaam.

In onze energievergelijker kunt u ook gemakkelijk terugzien wat een energieleverancier scoort volgens deze duurzaamheidstest. Zo kunt u filteren op ‘alle groene stroom uit Nederland. Dit zijn alle pakketten met groene stroom die in Nederland is opgewekt. Onder andere Pure Energie heeft zich aangemeld voor onze energievergelijker. Zij scoren de hoogst mogelijke score: een 10. Dat kan dus ook een goede keuze zijn! Uiteraard kunt u dat zelf nagaan in de onafhankelijke energievergelijker.

Rapportcijfers op basis van categorieën

De rapportcijfers zijn gegeven op basis van drie categorieën: voorlopers, middenmotors en achterblijvers. Bepaalde energieleveranciers die zich wel echt groen noemen worden soms ook gezien als achterblijvers. Als u ervan verzekerd wilt zijn dat u kiest voor de groenste energieleverancier van 2019 is het dus ook echt belangrijk dat u daarop filtert in het systeem.

Voorlopers

De voorlopers zijn energieleveranciers die actief meewerken aan de overgang naar een schone energievoorziening. Deze bedrijven leveren alleen windenergie en zonne-energie en investeren niet in kolencentrales. Wilt u graag uw steentje bijdragen aan deze transitie? Dan kunt overstappen naar een van de voorlopers.

Middenmotors

In de middenmotors treft u enkele bekende namen waaronder Eneco, Nuon/Vattenfall en Essent. Er wordt nog wel gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen, maar er wordt ook geïnvesteerd in energie uit hernieuwbare bronnen. Hier heeft u dan ook vaak de keuze om wel of niet te kiezen voor duurzame energie. Van de drie grote energieleveranciers scoort Eneco met een 7,2 het beste. Nuon/Vattenfall volgt met een 6 en Essent scoort met een 5,6 een nipte voldoende.

Achterblijvers

Er zijn echter ook een aantal achterblijvers in de energiemarkt. Zo investeren deze energiebedrijven bijvoorbeeld nog wel in kolencentrales. Vaak wordt er grijze stroom ingekocht, maar wordt dit wel als groene stroom verkocht middels groene stroom certificaten. Op de website van ENGIE staat dat zij de grootste investeerder zijn in duurzame energie. Toch scoort men een 3,8 in de test. Ook energiedirect.nl geeft aan groene stroom en gas te leveren ‘zonder poespas’. Het bedrijf scoort echter een 4,5 en is daarmee, volgens de test, een achterblijver.

Hoe beoordeelt men de groenste energieleverancier van 2019?

De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE beoordelen de groenste energieleverancier van 2019 op verschillende punten. Hierbij kan een energieleverancier straf- en duurzaamheidspunten krijgen. Er is gekeken naar de volgende punten:

  • Welke groene investeringen worden er gedaan?
  • Met behulp van welke bronnen wordt er stroom geproduceerd?
  • Hoe ziet het stroometiket eruit?

Overstappen naar de groenste energieleverancier van 2019?

Wilt u graag overstappen naar de groenste energieleverancier van 2019? Dan kunt u uiteraard energie vergelijken via onze website. Hierbij kunt u uw postcode + huisnummer en energieverbruik invoeren. Ook kunt u filteren op duurzaamheid. Wilt u graag alleen duurzame leveranciers in het overzicht tonen? Dan kunt u daarop filteren met slechts een klik op de knop. Bepaalde energieleveranciers rekenen erg scherpe energietarieven. Duurzame energie hoeft dus ook helemaal niet duur te zijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo