Hagelschade bij zonnepanelen

Een hagelbui kan flinke negatieve gevolgen hebben op uw dak. Op het dak worden doorgaans de zonnepanelen geïnstalleerd, dus kan het zijn dat deze beschadigd raken? Is er een risico van hagelschade bij zonnepanelen? En kunt u zich hiertegen verzekeren?

Beschermlaag

Zonnepanelen krijgen, gedurende 25 jaar dat de apparaten meekunnen, voldoende te verduren. De zonnepanelen liggen immers niet alleen in extreme hitte, maar ook in extreme vorst. Gelukkig worden zonnepanelen goed beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Een hagelbui kan ook een risico vormen voor de panelen, maar gelukkig worden de toestellen getest op eventuele hagelschade bij zonnepanelen. IJsballen van enkele centimeters dik worden met een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur tegen een zonnepaneel aangeschoten. Het zonnepaneel moet dat kunnen verwerken, zonder dat hier schade bij ontstaat.

Tests op hagelschade

Zonnepanelen worden gelukkig getest op hagelschade. Hiervoor is een Europese norm ingevoerd. Deze staat ook wel bekend als IEC61215. De meeste zonnepanelen in Nederland voldoen gelukkig aan deze norm. Echter is het wel raadzaam om hierop te letten als u besluit om zonnepanelen aan te schaffen. Uiteraard wordt er niet alleen op hagelschade bij zonnepanelen getest, maar ook op allerlei andere belangrijke zaken. Zo wordt er ook getest op vochtlekkage, prestaties bij weinig zonlicht en schaduw, elektrische isolatie en de invloed van temperaturen en de opbrengst.

Flinke hagelbui: wat kan er gebeuren?

Soms kan het flink hagelen in Nederland. Op bepaalde punten zijn de zonnepanelen helaas kwetsbaar. Er kan dus hagelschade bij zonnepanelen ontstaan. Vooral bij langdurige blootstelling aan regen en wind is dat het geval. Gelukkig zullen de meeste zonnepanelen een flinke hagelbui wel weerstaan. Zeer extreme hagelbuien komen gelukkig maar weinig voor.

Mocht het toch voorkomen dat er schade ontstaat, dan kan het glas stukgaan. Dat zal zorgen voor kwetsbare zonnecellen, wat de levensduur van de panelen vermindert. Vermoedt u hagelschade bij zonnepanelen? Dan is het raadzaam dat u dit laat controleren door een expert. Daar kunt u beter op tijd bij zijn, zodat u eventuele extra schade voorkomt. Immers wordt het steeds kwetsbaarder.

Extra dik glas

Er zijn ook zonnepanelen met extra dik glas. Ook zijn er modellen met extra folie. Dat is dus min of meer een extra beschermlaag. Deze zijn beter bestand tegen een flinke hagelbui. Wilt u zeker weten dat uw zonnepanelen een flinke hagelbui kunnen doorstaan? Dan worden glas-glas-zonnepanelen aangeraden. Deze zijn het beste bestand tegen eventuele hagelbuien.

Dekt de verzekering hagelschade bij zonnepanelen?

In sommige gevallen dekt de opstalverzekering eventuele hagelschade bij zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk nagelvast, wat inhoudt dat deze behoren tot uw woning. Controleer hiervoor echter wel de voorwaarden van uw verzekeraar. Niet iedere verzekeraar dekt bijvoorbeeld bij platte daken. Bij schuine daken is dit echter wel altijd zo.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Als u energie vergelijken gaat, kunt u namelijk ontzettend veel besparen. De welkomstkorting kan namelijk flink oplopen. Wilt u weten wat u kunt besparen? Maak dan gebruik van de handige energievergelijker! De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo