Handige tips voor de afzuigkap

Lagere energiekosten: dat wil iedereen natuurlijk wel. U kunt op verschillende manieren besparen. U kunt zelfs besparen met het gebruik van de afzuigkap. Hoe dat precies werkt? U leest het in dit artikel.

1. Kies voor een zuinig model

Geloof het of niet, maar ook afzuigkappen zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Een afzuigkap doet overal hetzelfde kunstje, maar het ene model verbruikt wel meer energie dan de ander. Om die reden is het belangrijk om te letten op het energielabel. Verder is het belangrijk om te kijken naar het type afzuigkap. Wilt u een inbouw-, vlakscherm, schouw- of onderbouwafzuigkap? Tegenwoordig zijn er zelfs modellen met downdraft. Dat wil zeggen dat het lucht naar beneden wordt gevoerd. Wellicht herkent u het model wel van de televisiereclames.

2. Energieverbruik

Afzuigkappen verbruiken niet bijzonder veel energie. Wel zorgen deze modellen ervoor dat de warme lucht en nare geurtjes uit de keuken verdwijnen. Een A+ klasse model van Miele verbruikt op jaarbasis ongeveer een tientje. Dat is niet veel. Een B-model verbruikt in de regel het dubbele: circa 20 euro op jaarbasis. Een energiezuinig model kan daarom ook al snel uit.

3. A tot en met G

De afzuigkappen beschikken over een ander energielabel dan bijvoorbeeld wasmachines. Wasmachines hebben vaak een energielabel tot A+++. Echter is A+ al het zuinigste model van de afzuigkappen. Kies daarom bij voorkeur altijd voor dit A+ model.

Binnen het energielabel kunt u nog bepaalde belangrijke zaken aflezen. Zo geeft het ventilator-icoontje aan hoe goed de lucht wordt afgevoerd. Ook staat erbij genoteerd hoeveel energie hiervoor gebruikt wordt. Niet alleen het afzuigen kost geld. Ook het lampje verbruikt energie. Ook daarvoor is een icoontje op het energielabel geplaatst. Verder is er nog een filter- en een geluidssymbool toegevoegd. Het filtericoontje geeft aan hoeveel vet de filters tegenhouden. Het geluidssymbool geeft uiteraard aan hoeveel lawaai het apparaat maakt.

Zuinig omgaan met uw afzuigkap

Een zuinige afzuigkap is de eerste stap. Echter kunt u ook nog zuinig omgaan met uw afzuigkap met behulp van de volgende tips.

1. De juiste stand

De laagste stand is vaak al voldoende als u begint met koken. Kies daarom bij voorkeur voor deze stand. Beginnen uw pannen al flink te dampen? Dan kunt u deze stand natuurlijk verhogen. Als u het vlees aan het wokken bent, is het verstandig om een hogere stand in te stellen.

2. Door zuigen na het koken

Na het koken is het belangrijk dat u de afzuigkap nog eventjes een aantal minuten laat door zuigen. De laatste luchtjes zullen zodoende verdwijnen. Vijf minuten is over het algemeen voldoende.

3. Reinig uw afzuigkap regelmatig

Het is belangrijk dat u de afzuigkap met enige regelmaat schoonmaakt. Zitten er nog steeds koolstoffilters in de kap? Dan is het belangrijk dat u deze tijdig vervangt. Dat zal zorgen voor een betere geurafzuiging.

Minder betalen voor uw energierekening?

Met behulp van de bovenstaande tips kunt u slechts enkele tientjes op jaarbasis besparen. Wist u echter dat u nog veel meer kunt besparen op uw energierekening? Dat kan namelijk erg eenvoudig. U kunt energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Vul simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de rekentool exact berekenen welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energiemaatschappij, op basis van uw invoer, staat altijd bovenaan. Overstappen duurt slechts enkele minuten, maar u kunt er wel honderden euro’s mee besparen! U profiteert namelijk niet alleen van een welkomstkorting, maar ook bespaart u op de energietarieven.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo