Heb je een ventilator nodig voor verkoeling?

Heb je een ventilator nodig voor verkoeling? Een slimme keuze want het scheelt je ten opzichte van een airco veel stroom. Maar wat voor ventilator kies je? Want ventilatoren zijn er in verschillende modellen en sterktes. Een simpele ventilator doet wat het moet doen: waaien. Maar een simpele ventilator van laten we zeggen €20 zal lang niet zoveel verkoeling brengen als de duurdere variant.

Heb je een ventilator nodig voor verkoeling?

Nu zeggen we daarmee niet dat een goedkope ventilator slecht is, integendeel want het brengt altijd iets meer verkoeling dan geen ventilator. De meeste ventilatoren zijn voorzien van drie standen. Laag, medium en snel. De snelle stand laat de lucht sneller bewegen, en dat voelt dan ook koeler aan. Er zijn ook meerdere modellen. Zo kun je een torenventilator aanschaffen, deze neemt weinig ruimte in en staat best leuk in het interieur. De grootte van een ventilator is ook van belang. Een klein model zal lang niet zoveel lucht kunnen verplaatsen als het grote model.

Het energieverbruik van een ventilator is op jaarbasis bij veelvuldig verbruik ongeveer 10 kWh tegen het verbruik van een Airco met 100 kWh tot 200 kWh

Een Dyson is zeer prijzig maar dan heb je ook wat!

Dyson biedt ventilatoren aan maar bij Dyson weet je ook dat de prijs er ook naar is. Een staande ventilator van dit merk kost je  circa €369. Er zijn ook duurdere modellen. Maar laten we gewoon kijken naar het standaard model. De Dyson AM07 bijvoorbeeld deze is niet voorzien van bladen die roteren. Het is zelfs voorzien van 10 standen. Omdat het geen bladen heeft voelt het alsof de koele lucht over je heen waait. Het is vergelijkbaar met een koele bries die rond draait. Het is simpelweg verplaatsing van lucht.

Goedkopere modellen wat doen ze?

Maar er zijn zoveel modellen waaruit gekozen kan worden. Dus we kijken gewoon even naar een aantal modellen. Waaronder:

  1. Fuave torenventilator €29,99
  2. Fuave staande ventilator €29,99
  3. Fuave tafelventilator €39

Staande ventilator of een tafelventilator? Wat is het verschil?

Dit zijn dus goedkope modellen die men eventueel kan aanschaffen. De staande ventilator is handig omdat deze overal neergezet kan worden. Dit geldt natuurlijk ook voor de tafelventilator en de torenventilator. Maar een tafelventilator heeft weer een kleiner bereik. Deze kun je gewoon op je bureau zetten voor directe verkoeling. Maar deze is niet echt wendbaar. Meestal kun je een tafelventilator wel draaien van achter naar voren. Maar dat is het ook wel. Een staande ventilator kan draaien, die kun je zo instellen dat deze van links naar rechts automatisch draait. Dat doet de tafelventilator dus weer niet.

Een toren ventilator kan ook draaien, maar deze hebben we zelf ook op kantoor gehad en we ervoeren niet echt maximale luchtverplaatsing. Maar goed dit is een persoonlijke mening. Een Dyson torenventilator daarentegen verplaatst wel meer lucht maar dat kost je ook wat. Maar goed even terug naar de goedkopere ventilatoren. Bij een goedkopere variant let je simpelweg op de kracht van de motor.

Een kleine ventilator zal minder krachtig draaien

Een ventilator die een vermogen heeft van bijvoorbeeld 21 watt zal minder krachtig waaien dan een ventilator van 50 watt. Uiteraard is de eigen ervaring natuurlijk belangrijk. Het geluidsniveau is voor veel consumenten ook belangrijk. Niets is minder dan een ventilator die enorm veel lawaai maakt. Daar kun je dus ook op letten. Kijk op de doos of het etiket of online hoeveel decibel geluidsniveau de ventilator heeft.

Hoe hoger de decibel des te meer lawaai zal de ventilator produceren.

Staande ventilator het meest populair

Het meest gekozen is toch wel de staande ventilator. En ze zijn tegenwoordig ook in modieuze varianten verkrijgbaar. Retro, chroom en natuurlijk zwart en wit. Het is maar net wat je mooier vind staan in jouw interieur. Een goedkope ventilator van ongeveer €29 doet echt wel zijn werk. Maar voor een paar tientjes meer heb je ook meer comfort. Ga je echt voor luxe dan kun je dus een duurdere variant kopen.

Meer gemak? Kies een ventilator met timer én afstandsbediening

Sommige modellen zijn voorzien van een timer. Als je dat handig vind dan kun je die aanschaffen. In prijs scheelt het je ongeveer €10 dat je extra moet betalen. Een ventilator kan ook aangeschaft worden met afstandsbediening. Extra gemak dus want vanuit je luie stoel kun je de ventilator dus bedienen. Koop je eentje mét afstandsbediening? Dan zijn de vanaf prijzen voor een dergelijke ventilator al €50. Veel huishoudens hebben dat er wel voor over.

We hebben vast wel eens een erg goedkoop model gekocht die het vrij snel begaf. Let dus wel even op waar je de ventilator aanschaft. Ook hiermee zeggen we niet dat alle goedkope ventilatoren kapot gaan, maar de kans is wel groter. Bij bouwmarkten kun je terecht voor het aanschaffen van een ventilator. Ook online als je dat makkelijker vindt. Het belangrijkste is dat de ventilator zijn werk doet en dat is verkoeling brengen tijdens een hittegolf.

 

 

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart