Heffingskorting

Ieder jaar ontvangt u van de belastingdienst een heffingskorting op uw energieverbruik. Deze heffingskorting wordt verrekend op uw energierekening. Dus u krijgt deze niet rechtstreeks gestort op uw bankrekening zoals bijvoorbeeld de zorgtoeslag. De heffingskorting wordt u verstrekt op het onbelaste energieverbruik. De heffingskorting anno 2019 is :

  • € 257,54 incl BTW eengezinswoning of pand

Vermindering energiebelasting elk jaar toegepast

De heffingskorting is berekend over 365 dagen, bewoont u uw woning korter dan de 365 dagen? Dan wordt deze verrekend met het aantal dagen dat u er woonachtig bent tot aan het einde van het jaar. Ook als u minder energiebelasting afdraagt heeft u nog steeds recht op de heffingskorting. Voorheen kreeg men ook een belastingvermindering op onbewoonde panden maar deze is sinds 1 januari 2015 komen te vervallen.

Heffingskorting energie over de basisbehoefte van een huishouden

De gedachte achter de heffingskorting energie is dat ieder huishouden een basisbehoefte nodig heeft. En daarover hoeft geen belasting betaald te worden. U zult het op uw jaarafrekening tegenkomen, en de vermindering wordt ook toegepast op uw voorschotbedrag. De heffingskorting staat tegenwoordig vermeld als vermindering energiebelasting. Als u zonnepanelen op uw dak heeft geplaatst dan hoeft er geen energiebelasting afgedragen te worden. U wekt schone energie op en dat kost u dus geen energiebelasting. Uw energieleverancier draagt alle kosten en heffingen af aan de overheid en belastingdienst.

Ingewikkelde energierekening?

De energierekening kan voor velen heel ingewikkeld lijken. En dat is ook niet verwonderlijk. Er staan zoveel verschillende termen op de energierekening. Ook de netbeheerder krijgt een deel van uw voorschotbedrag. Zij onderhouden immers voor ons de aansluiting thuis en het landelijke netwerk. Andere toeslagen zoals de Opslag Duurzame energie wordt gebruikt voor duurzame energie projecten. En de subsidiepot van duurzame energie wordt met onze bijdrage ook aangevuld. Al met al omvat onze energierekening dus vele kosten. De vermindering energiebelasting is dus eigenlijk geen kostenpost.

 

Power.nl
Logo