Hoe kom ik als koper of huurder aan een energielabel?

Als u een woning koopt, krijgt u van de huidige eigenaar een geldig energielabel. Huiseigenaren zijn verplicht om u een geldig energielabel te geven. Gaat u een woning huren? Dan ontvangt u van de verhuurder een kopie van het geldige energielabel. 

Energielabel wanneer u een woning gaat kopen

In advertenties in commerciële media vindt u de energielabelklasse (A++++ tot en met G) van een woning. Zoals op social media of via de website van een makelaar.

U ontvangt bij de koop het geldig energielabel van de huidige eigenaar. Dit gebeurt uiterlijk bij de officiële overdracht (bij de notaris).

Energielabelplicht wanneer u een woning gaat huren

De energielabelplicht geldt alleen voor verhuur en daarmee voor nieuwe huurders. In advertenties in commerciële media vindt u de energielabelklasse (A++++ tot en met G) van een woning. Zoals op social media of via de website van een makelaar.

U ontvangt een kopie van een geldig energielabel als u het huurcontract gaat ondertekenen.

Wat kan ik doen als de huiseigenaar geen energielabel geeft?

Heeft u als koper of huurder van een woning geen energielabel ontvangen? Dan kunt u de verkoper of verhuurder schriftelijk verzoeken alsnog een energielabel op te laten stellen. Gebeurt dit niet, dan kunt u dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kunt u naar de rechter stappen.

Power.nl
Logo