5x moderne huishoudelijke apparatuur: handig óf toch gewoonweg energieverbruikers?

Huishoudens in Nederland hebben ontzettend veel huishoudelijke apparatuur in huis. Deze snufjes worden ook steeds moderner. Zo genieten we bijvoorbeeld van een koffiezetapparaat met koffiebonen, maar ook van een enorm televisiescherm. Ook hebben steeds meer huishoudens een biertap (thuistap) in huis. Is dit gewoonweg moderne huishoudelijke apparatuur dat handig is óf zijn het misschien toch grove energieverbruikers?

Groot televisiescherm

televisie

De televisies van tegenwoordig worden steeds groter. Eerst moesten we genoegen nemen met 32 inch, maar nu lijkt 55 inch zelfs al te klein te zijn. Steeds meer huishoudens kiezen voor een grotere televisie. Een groot plasmascherm van 42 inch verbruikt circa 500 kWh per jaar. Gemiddeld bedragen de kosten zo’n 110 euro per jaar (afhankelijk van je energieleverancier). Dat is een flink bedrag.

Heeft u een lcd-televisie van circa hetzelfde formaat? Dan valt de schade gelukkig nog mee. Deze verbruikt gemiddeld 91 kWh per jaar, wat omgerekend zo’n 20 euro op jaarbasis is. Daarmee is het dus ook raadzaam om te letten op het energielabel als u een nieuwe televisie aanschaft. Zet uw televisie bij voorkeur ook helemaal uit wanneer u deze niet gebruikt. Maak dus niet gebruik van de stand-by optie, want dat zorgt alleen maar voor sluipverbruik.

Tegenwoordig is het aanbod aan plasma- en lcd-schermen flink verminderd. De nieuwste led-schermen zijn gelukkig veel zuiniger. Het is en blijft belangrijk om te letten op het energielabel als u een nieuwe televisie aanschaft. Vaak geldt de volgende regel: hoe groter het beeldscherm, hoe meer energie uw nieuwe televisie verbruikt. Tegenwoordig kunt u ook online vergelijken op basis van het energielabel en dat kan best weleens interessant zijn.

Vaatwasser

wasmachine

Een vaatwasser ontbreekt tegenwoordig niet meer in de meeste huishoudens. De vaatwasser is dan ook bijna niet meer weg te denken uit de keuken. De kosten bedragen zo’n 65 euro per jaar. Heeft u een ultrazuinig model met het beste energielabel (A+++)? Dan kunt u rekening houden met zo’n 55 euro aan kosten per jaar. Houd er rekening mee dat een vaatwasser circa vier keer meer energie verbruikt dan een simpel handafwasje. De meeste huishoudens hebben dat er echter wel voor over: zelf afwassen is een tijdrovende taak en niet het meest leuke klusje. Wilt u ervoor zorgen dat u weinig energie verbruikt met de vaatwasser? Zorg er dan voor dat u uw vaatwasser op eco-stand zet. Daar kunt veel energie mee besparen. Zet de vaatwasser ook alleen aan als deze echt vol is.

Gourmetstel

moderne huishoudelijke apparatuur

Gedurende feestdagen trekken we maar al te graag het gourmetstel uit de kast. Het is natuurlijk erg gezellig en vooral ook erg lekker. Is zo’n gourmetstel nu een echte energievreter? Nee hoor, deze moderne huishoudelijke apparatuur gebruikt u drie uur lang voor slechts een eurootje. Daar hoeft u het dus zeker niet voor te laten.

Thuis biertjes tappen met een biertap?

Moderne huishoudelijke apparatuur biertap

Thuis een biertap hebben? Dat is toch wel echte moderne huishoudelijke apparatuur. U hoeft het huis dus niet meer uit voor een vers getapt biertje. Is dit echter ook erg voordelig? Dat is helaas niet het geval. Sommige modellen verbruiken meer dan 500 kWh aan stroom! Dat is gemiddeld zo’n 100 euro per jaar en dat maakt het dus vrij prijzig. Voor dat bedrag kunt u maar liefst twee Amerikaanse koelkasten aanzetten (een jaar lang)! Maar goed, eerlijk is eerlijk: de kroeg is ook niet bepaald goedkoop.

Wasmachine

wasmachine

Vrijwel niemand gebruikt meer een teiltje. Inmiddels gebruiken we al decennialang een wasmachine. Is een wasmachine dan nog steeds moderne huishoudelijke apparatuur? Dat misschien niet, maar zeker wel een energieslurper. De meest moderne modellen beschikken over een eco-stand en daardoor wordt het apparaat aanzienlijk voordeliger. Oudere modellen verbruiken bijzonder veel stroom: dit kan wel oplopen tot 100 euro extra aan energiekosten op jaarbasis. Kies daarom bij voorkeur een moderne wasmachine en draai wasjes, indien mogelijk, op een lage temperatuur.

Nadien kunt u de was ophangen op een wasrek of op de waslijn. De wasdroger is misschien wel de grootste energieslurper in dit verhaal!

Hoe kan ik besparen met moderne huishoudelijke apparatuur?

Gemiddeld heeft een huishouden zo’n 100 elektrische apparaten in huis. Dat is natuurlijk bijzonder veel. Het kan dus ook lonen om te kiezen voor moderne huishoudelijke apparatuur met een goed energielabel. Deze apparaten zijn vaak iets duurder, maar zijn ook aanzienlijk zuiniger in verbruik. Apparaten die u nauwelijks tot niet gebruikt hoeven natuurlijk niet erg duur te zijn met het beste energielabel. De kosten voor de aanschaf zijn dan immers wel erg hoog. De apparaten die u het meeste gebruikt kunt u aanschaffen met een goed energielabel.

Bespaar nog meer op uw energielasten

In een wereld met veel luxe willen we natuurlijk niet altijd inleveren op comfort. Moderne huishoudelijke apparatuur maken ons leven ook eenmaal erg gemakkelijk. Wilt u hier voordelig van kunnen profiteren? Dan kunt u ook simpelweg kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Het is raadzaam om jaarlijks over te stappen voor een betere deal. Hier kunt u energie vergelijken en gemakkelijk overstappen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo