Huishoudens blijken nog niet te profiteren van lagere transportkosten voor gas

Het AD schrijft vandaag dat het blijkt dat huishoudens nog niet hebben kunnen profiteren van de gedaalde transportkosten voor gas. De verlaging van 207 miljoen is nog niet verwerkt door de energieleveranciers. Na een berekening blijkt dat de daling niet verwerkt is in de gasprijzen. Energieleveranciers Essent, EnergieDirect, Delta en Nuon hebben de gasprijzen juist verhoogd per 1 juli.

Voordeel niet meegenomen in de nieuwe tarieven

De reden hiervoor is omdat de meeste consumenten nog een energiecontract uit moeten zitten. De verlaging zal pas na het aflopen van de einddatum in rekening worden gebracht. Ook stellen de energieleveranciers dat de verlaging van de transportkosten er juist voor hebben gezorgd dat de tarieven niet nog hoger uitvielen. Consumenten die kiezen voor een vast contract hebben niet te maken met schommelingen in de tarieven. Dus zoals dat geldt voor een verhoging geldt dat ook voor een verlaging.

Kritiek op berichtgeving van ACM

De ACM gaf vorige maand in een bericht nog aan dat Consumenten en bedrijven ruim 200 miljoen minder zouden gaan betalen voor de transportkosten voor gas. Zij schotelden een daling voor van 11%, uit de kritieken die nu ontstaan word nu gezegd dat dit misschien te voorbarig is geweest. De ACM reageerde daarop met het antwoord dat zij niet bij machte zijn om de energieleverancier te kunnen beboeten voor het niet verlagen van de prijzen. Zij hebben ervoor gezorgd dat de transportkosten niet onnodig hoog uitvielen.

Ook de gasrekening kan simpeler en duidelijker

Voortkomend uit de kritiek die nu ontstaan is, zijn de energieleveranciers en de ACM ook in gesprek over het versimpelen van de gasrekening. De energierekening moest vanaf 1 juli versimpeld worden, maar nu wordt er ook gepleit voor duidelijkheid in de gasrekening. Dat betekent dat de transportkosten niet meer inclusief worden getoond maar apart word weergegeven op de gasrekening.

Vergelijk opnieuw de energiekosten op EnergieVergelijking.nl

Bent u per 1 juli ook gewisseld van energieleverancier? Wat was het verschil ten opzichte van uw oude gasprijzen? Door goed te vergelijken kunt u de goedkoopste prijzen voor energie en gas vinden. Nog niet een energievergelijking gemaakt? Begin dan nu direct met energie vergelijken en zoek uit wie u de voordeligste energie aanbieding biedt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken