Ik verhuis naar een woning met stadsverwarming

U verhuist naar een woning waarbij u gebruik maakt van stadsverwarming. Dat houdt in de meeste gevallen in dat u geen aardgas meer gebruiken kunt. Er is dan namelijk geen gasaansluiting in huis. In dat geval kookt u elektrisch. Het warme water dat uit de kraan komt komt van de centrale ketel voor verwarming. Er is dan een netwerk van waterleidingen die de warm water voorziening regelen. Huishoudens met een gasaansluiting krijgen hun warm water via de cv-ketel. 

Verhuizen naar een woning met stadsverwarming

Ongeveer een half miljoen huishoudens in Nederland zijn aangesloten op stadsverwarming. Zij kunnen dan ook niet overstappen met energie en gas. Enkel kiezen voor een stroomproduct is wat zij kunnen. Wanneer u gebruik maakt van stadsverwarming krijgt u daar ook een nota van. En betaalt u een termijnbedrag elke maand. Deze nota kunt u niet vergelijken met de situatie waarin er wel gas wordt gebruikt. Het kan dus eerst wel even verwarrend zijn. De warmteleverancier in dit geval maakt deze nota op op basis van de stadsverwarming. De ACM heeft de tarieven voor warmte vastgelegd en doet dit elk jaar.

De Warmtewet 2014

Omdat huishoudens met stadsverwarming niet over kunnen stappen is er de Warmtewet opgericht. Deze wet omschrijft hoeveel u maximaal betaalt. De warmteleverancier moet zich aan deze richtlijnen houden. Dat wil zeggen: de tarieven voor stadsverwarming moeten overeenkomstig de gasprijzen zijn. Vaak komen huishoudens met stadsverwarming toch duurder uit. Sommige huishoudens betalen wel een paar honderd euro per jaar meer dan zou mogen. De warmtewet is dan ook niet sluitend en er moeten aanpassingen op de wet komen.

Verwarmingskosten in de hand houden kan door te bezuinigen

De wet moet dus herzien worden waardoor consumenten niet meer worden benadeeld. Zij die stadsverwarming hebben kunnen niet maximaal profiteren van de energiemarkt. En zo is de liberalisering wel bedoeld. De bedoeling was om de Warmtewet in 2018 te herzien, dit is nog niet gebeurd.  Wel zijn er debatten geweest maar er is nog niets concreets uitgekomen. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk uw verwarmingskosten in de hand te houden. Draai de radiator niet voluit en houdt de temperatuur in huis constant.

Overstappen met stroom kan gelukkig wel

U verbruikt dan geen aardgas tijdens het douchen, maar ook hier geldt de regel: korter douchen helpt met besparen. Dus ook in uw geval is besparen mogelijk. Radiatoren kunnen in uw geval dus ook uitgedraaid worden in kamers waar u bijna niet komt. Dit zal aanzienlijk helpen met het besparen op uw verwarmingskosten. U mag wel overstappen naar een andere energieleverancier met stroom. Laat dit dus niet na, want besparen is altijd mogelijk.

Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Privacybeleid