Ik wil overstappen betaal ik altijd een opzegvergoeding?

Ik wil overstappen – Betaal ik altijd een opzegvergoeding? Het antwoord daarop is: Nee. Het zou ook niet best zijn als het wel zo was. De opzegvergoeding komt alleen ter sprake als u aan contractbreuk doet. Bij het aangaan van een energiecontract accepteert u namelijk voorwaarden en regels. Uw energieleverancier is verplicht zich daar aan te houden maar u ook. Dus sluit u een energiecontract af voor drie jaar? Dan dient u deze looptijd ook volledig uit te zitten.

Tussentijds het energiecontract opzeggen: Een opzegvergoeding

Stapt u dus tussentijds over? Dan komt de opzegvergoeding in beeld. We gaan er vanuit dat u een energiecontract heeft met een looptijd van drie jaar. Moet u nog een jaar? Dan betaalt u vijftig euro. Let wel dit is voor energie of gas, dus betreft het beide producten? Dan betaalt u dus honderd euro aan opzegvergoeding. We geven de bedragen aan per product dus u kunt het vermenigvuldigen met twee als u energie en gas afneemt.

De hoogtes van de opzegvergoedingen

Als u nog tot twee jaar uw energiecontract moet uitzitten dan is de vergoeding vijfenzeventig euro. En tot twee en half jaar betaalt u honderd euro. Langer dan twee en half jaar kost u honderdvijfentwintig euro. Dat is dus veel geld. Verzeker u dus altijd dat u bijna contractvrij bent alvorens u wilt overstappen. En om de opzegvergoeding te voorkomen is het kiezen van een meerjarencontract onverstandig.

  • tot 1.5 jaar is €50
  • tot 2 jaar    is €75
  • tot 2.5 jaar is €100
  • Langer dan 2.5 jaar €125

De energieleverancier dekt zich hiermee in, en eigenlijk is dat dus logisch. Zij gaan een overeenkomst met u aan om voor een bepaalde tijd energie en gas te leveren. Daarom kiezen de meeste mensen ook voor een jaarcontract. Dan hebben ze niet te maken met een opzegvergoeding. En met een jaarcontract is het toch ook veel makkelijker om sneller te wisselen van energieleverancier? Er verandert al zoveel op de energiemarkt dus een commitment aangaan voor lange tijd is niet aan te raden.

Is een variabel tarief dan verstandig?

Twee keer per jaar doen zich wijzigingen voor. De energiekosten mogen dan verandert worden. Dat wil zeggen: de tarieven voor energie en gas. Er zijn ook variabele energiecontracten. De gedachte daarachter is dat de consument kiest voor variabele tarieven. Een tarief kan goedkoper worden. Maar in de huidige situatie waar alles duurder wordt is ook een variabel tarief niet aantrekkelijk. Want uw voorschotbedrag kan dus veranderen twee keer per jaar.

Hoeveel zekerheid en welke looptijd?

Zekerheid dat is wat de consument wil. En die zekerheid krijgen ze met een vast tarief en een vaste looptijd. Twaalf maanden hetzelfde tarief betalen is te overzien. Verandert er dan iets? Dan hoeft u maar even te wachten en u kunt weer overstappen. Dat is bij een driejarig of vijfjarig contract natuurlijk niet het geval. Laat u dan ook niet verleiden om daar toe te kiezen. De kortingen die geboden worden bij meerjarencontracten zijn niet eens zo hoog. Dat lijkt misschien zo, maar vergelijk die korting dan ook met de korting bij eenjarige contracten. U zult zelf het verschil zien, en op basis daarvan de beste keuze maken.

 

 

Review
Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Privacybeleid