Wat zijn infrarood panelen?

Zonnepanelen kennen we want hiermee kunnen we (deels) in de energiebehoefte voorzien. De zonnepanelen wekken zonnestroom op die wij vervolgens weer kunnen gebruiken. Maar er bestaan ook infrarood panelen wat is het? Deze infrarood panelen kunnen verwarmen. En doen dit aan de hand van confectiewarmte. Bij infrarood panelen wordt uw woonkamer bijvoorbeeld verwarmd door de straling die er afkomt. Vergelijkbaar met de warmte die we ervaren van een elektrische kachel. De warmte is dus anders dan warmte vanaf een centrale verwarming. Ook kan het dienen als verwarming in de badkamer of andere plaats waar u niet veelvuldig komt.

Infrarood panelen wat is het?

Het is dus verwarming op dat moment. Het warmt snel op maar u dient wel in de buurt te zitten van het paneel want zo ver reikt deze warmte namelijk niet. U kunt er een thermostaat op aansluiten die een bewegingssensor bevat. Zo gaat het paneel enkel aan als er activiteit in de ruimte is. Waar ook rekening mee gehouden dient te worden is dat de panelen het beste werken in een goed geïsoleerde ruimte. Het is dan een duurzame vorm van verwarmen. En helemaal als u gebruik maakt van zonnepanelen op uw dak bijvoorbeeld. Of kiest voor een energieleverancier die duurzame energie uit Nederland levert.

Infrarood verwarming werkt anders dan gasverwarming

De infrarood panelen verwarmen u als persoon dus niet de lucht om u heen zoals aardgas dat wel doet. Voorwerpen kunnen dus verwarmd worden net als u zelf. Bekijk ook het oppervlakte waartegen het paneel wordt geplaatst. Deze dient goed geïsoleerd te zijn. Dan heeft u minder kans op warmteverlies. Daardoor komt de warmte uit de voorkant van het infraroodpaneel het beste tot zijn recht. Ook het materiaal van de infrarood paneel is van belang. Een glazen paneel houdt de warmte langer vast maar heeft ook langer nodig om op te warmen. Is het paneel van metaal dan warmt deze sneller op, maar koelt ook sneller af.

Deze panelen werken niet hetzelfde als de ouderwetse elektrische kachel!

De infraroodpanelen stralen dus warmte af maar met een beperkte reikwijdte. U kunt wel meerdere infraroodpanelen plaatsen maar dat zou u weer veel meer aan stroom kosten. Verwar overigens niet het elektrische kacheltje met infrarood verwarming. Dit werkt anders en is in de regel ook veel duurder. Een elektrische kachel verbruikt namelijk veel meer stroom. Dus let daar wel even op. De infrarood panelen bestaan uit platen. Deze worden vrij snel warm. U kunt ze het beste aan uw plafond hangen.

Zijn uw plafonds hoger dan 2.60 meter? Hang de infraroodpanelen dan lager. Zo kan de warmte u beter bereiken

In principe kunnen infrarood panelen het beste worden gebruikt als verwarming voor kleine ruimten. Denk aan de badkamer of toilet. U kunt het gebruiken als hoofdverwarming maar dan behaalt u veel minder rendement. En u kunt andere opties overwegen. De warmtepomp wordt vaak wel geprezen als alternatief voor gas. Maar het is prijzig in aanschaf, en er is best veel kritiek over de warmtepomp. Men heeft last van hogere energiekosten en het lawaai is ook een heikel punt. U bespaart natuurlijk CO2. Want door gas te verbruiken stootten we veel meer uit. Een zonneboiler kan ook uitkomst bieden in combinatie met zonnepanelen.

Raadpleeg een goede installateur voor uitleg

Een weg zoeken in het verwarmen van de woning daar kan een betrouwbare installatiemonteur u bij adviseren. En verder kunt u als u nog gebruik maakt van gas thuis, zoveel mogelijk proberen te besparen. Door van alles iets minder te verbruiken. Dit geldt natuurlijk ook voor uw stroomverbruik. Als u thuis zuiniger weet om te gaan met uw verwarming en het gebruik van elektrische apparatuur kunt u uw energiekosten verlagen net als de CO2 uitstoot. Neem altijd ruim de tijd om een overweging te maken. Vooral als dat de afweging naar gasloos wonen is. Dergelijke investeringen zijn duur, daarom is het belangrijk om de voors en tegens naast elkaar te leggen.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart