Investeren in zonnepanelen blijft goede investering

Aangezien de salderingsregeling op de schop gaat en er vanaf 2023 veel gaat veranderen waren bestaande zonnepanelenbezitters en toekomstige bezitters ongerust. Vorig jaar al maakte Minister Wiebes bekend dat de huidige salderingsregeling gaat veranderen. Het bedrag voor terugleveren gaat naar beneden. Maar minder snel dan aanvankelijk werd gedacht. Vanaf 2023 mag men nog maar een bepaald percentage aan stroom in mindering brengen. Dat betekent dus dat de vergoeding omlaag gaat. Maar investeren in zonnepanelen blijft een goede investering. 

Terugleververgoeding vervalt geheel per 2031

Het bedrag dat men terug kan vragen gaat langzamerhand stoppen. Momenteel mag het overschot aan stroom teruggeleverd worden aan het net voor een aantrekkelijk tarief. Dit tarief komt dan ook overeen dat ze dan betalen voor afgenomen stroom. Elk jaar vanaf 2023 zal de saldering versoberd worden met 9% per jaar. En uiteindelijk in 2031 krijgt men geen terugleververgoeding meer voor het overschot aan stroom.

Investeren in zonnepanelen blijft een goede investering

De gemiddelde terugverdientijd dus dat wil zeggen het aankoopbedrag en installatie kan in 7 jaar weer terugverdiend worden. En degene met zonnepanelen voorziet dus deels of geheel in de eigen stroomvoorziening. Daarbij is het feit dat er duurzame stroom wordt opgewekt natuurlijk een dikke plus. Want door zelf stroom op te wekken betekent natuurlijk dat de energieleverancier dit niet hoeft te leveren. Dat scheelt al geld elke maand. Waardoor uw energierekening ook lager uitvalt.

Salderingsregeling zal langzamer afgebouwd worden dan gedacht

Minister Wiebes wilde de salderingsregeling sneller afbouwen. Maar daar kwam van allerlei kanten veel kritiek op. Wel is de terugverdientijd van de zonnepanelen vanaf 2023 een paar jaar langer. De terugverdientijd ligt dan rond de 8 á 9 jaar. Het voordeel van eigen zonnepanelen is nog altijd de vrijstelling van energiebelasting en ODE. Deze hoeven namelijk niet betaald te worden over het eigen verbruik. Dat betalen huishoudens die stroom afnemen van de energieleverancier dan weer wel. Al met al blijft investeren in zonnepanelen een goede investering.

Zonnepanelen vergelijken op Power.nl

Op Power.nl kan de consument ook zonnepanelen vergelijken. Bekijk het aanbod maar eens. Een set van 12 zonnepanelen kost de consument circa €5700. Hiermee kan een gemiddeld gezin met een verbruik van 3000 kWh geheel zelfvoorzienend zijn. Als we nagaan dat we rond de €450 per jaar betalen voor ons stroomverbruik. Dan kunt u wel uitrekenen wat het u scheelt. Wel zijn andere factoren ook van belang. Zoals de stroomprijzen. En de aanschafprijs en daarbij de behorende randapparatuur. De ligging van het dak bepaalt uw opbrengst ook.

Doe goed onderzoek naar de prijzen van zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen aanschaffen doe dan eerst goed onderzoek. Vergelijk alle kosten en houdt goed rekening met de situatie van uw dak. Zo kan men ook ieder jaar overstappen met zonnepanelen. Vaak staan de meesten daar niet bij stil. En overstappen met gas is uiteraard altijd verstandig aangezien dit duurder is dan stroom. De gemiddelde opbrengst bij overstappen ligt rond de €350 per jaar. Nog niet toe aan zonnepanelen op uw dak? Dan nog doet u er verstandig aan om elk jaar een energievergelijking te maken.

Blijven zitten bij de energieleverancier levert nagenoeg niets op. Blijf op de hoogte door regelmatig de energie en gasprijzen te controleren. Maak gratis gebruik van een energievergelijker. Deze laat u zien wie de goedkoopste energieleverancier op dat moment is. Er zijn genoeg energiedeals te vinden. De kunst is om daaruit de goedkoopste te vinden.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart