Is afwassen met de vaatwasser zuiniger?

Is afwassen met de vaatwasser zuiniger?Is afwassen met de vaatwasser zuiniger? Of is de vaat met de hand afwassen nou zuinig? Het hangt van een aantal factoren af. Als u netjes een teil met warm water en afwasmiddel vult dan kan handwas goedkoper zijn. Maar als we spreken over een groot gezin dan is de vaat ook groter. Veel meer bestek en servies dat schoongemaakt moet worden. Dus of dat in één teil kan dat valt moeilijk te zeggen. De meeste huishoudens zijn in het bezit van een vaatwasser. Puur om het feit omdat het makkelijker is.

Is afwassen met de vaatwasser zuiniger?

We doen al boodschappen voor het avondeten en het moet nog eens klaargemaakt worden. De meest gangbare taak die erna volgt is de afwas. Maar velen hebben daar na een lange dag geen trek meer in. De tegenwoordige vaatwassers zijn ook nog eens energiezuinig. Dus kunt u al zo’n 25% besparen op de energiekosten. Het voorspoelen van de vaat hoeft dan ook niet. Doen we dit met de hand dan gebruiken we warm water en dus aardgas. Wel is het verstandig om de vaatwasser pas aan te zetten als deze ook echt vol is net zoals we dat doen bij de wasmachine en droger.

Warm water wordt meer gebruikt dan we denken bij handafwas

Degenen die de afwas met de hand doen gebruiken toch de warm water kraan om de vaat van tevoren af te spoelen. Soms plakken er etensresten aan het bord en dan spoelen we de vaat eerst af. Erna kan het afwassen beginnen. Meestal laten we de warme kraan lopen en doen we ondertussen de afwas. Zo zijn we verzekerd van warm water waardoor de etensresten ook sneller loslaten. Vooral met vet is warm water in combinatie met afwasmiddel dé manier om af te wassen. Dus we gebruiken meer warm water dan we eigenlijk denken.

Ook een ecoprogramma aanwezig op uw nieuwe vaatwasser

Zoals een wasmachine een ecostand heeft heeft de vaatwasser deze ook. Gebruik het ecoprogramma want deze verbruikt minder energie dan de overige programma’s. Het kan zijn dat u nog een oudere vaatwasser gebruikt. In dat geval is de vaatwasser gebruiken duurder dan de handwas. U zult dan zo’n €80 tot €100 per jaar kwijt zijn aan energiekosten. Vervang uw vaatwasser dan ook voor een zuinige variant. Het zal u meer dan 50% op de energiekosten schelen als u een nieuwe koopt. Dan is het energieverbruik nog maar zo’n 230 kWh per jaar. En dus zo’n €50 per jaar aan energieverbruik voor de vaat.

Toch met de hand afwassen?

Er zijn mensen die toch liever de vaat met de hand doen. En pakken het ook goed aan. Zij gebruiken een teil om de afwas in te doen. Desondanks moet er met handafwas toch zo’n tweemaal per dag afgewassen worden. Terwijl de vaatwasser ongeveer om de dag aangezet wordt. Aardgas is tegenwoordig een stuk duurder. En bekijken we de energierekening dan zien we dat we voor gas veel meer betalen. Terwijl de belasting op stroom goedkoper is geworden. De vaatwasser kan dan een energiezuinige optie zijn voor de afwas.

Waar gaat uw voorkeur naar uit?

Het gaat er dus om hoe de afwas gedaan wordt als we kijken naar met de hand afwassen. Pakt men het slim aan dan kan handafwas goedkoper zijn. De meeste huishoudens geven toch de voorkeur aan de vaatwasser. Dus als u wilt besparen op uw energieverbruik met de vaatwasser. Dan gebruikt u deze pas als deze compleet gevuld is. Zet deze op het ecoprogramma en u bespaart energie. Onderhoud de vaatwasser wel goed. Dus geeft het apparaat aan dat het zout bijgevuld moet worden of het glansspoelmiddel vul dat dan bij. Zo bent u verzekerd van een droge en schone vaat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo