Is een airco iets voor mij?

Is een airco iets voor mij? Dat vragen velen zich af nu de zomers steeds heter worden. En steeds vroeger ook in het jaar krijgen we te maken met extreme warmte. Dan wordt slapen toch een stuk ongemakkelijker. Een airco kan dan een oplossing zijn om verkoeling te bieden. Toch denkt men vaak ook dat het enorm veel kost het laten draaien van een airco. Toch valt dat wel mee, het kost je ongeveer €50 per jaar aan energiekosten. Daarbij wordt er rekening gehouden met bijvoorbeeld 50 warme dagen per jaar en 8 uren per dag.

Is een airco iets voor mij?

Degenen met zonnepanelen zijn nog goedkoper uit, want zij kunnen wanneer zij een teveel aan zonne-energie hebben dit gebruiken voor de airco. Desalniettemin hoeft een airco je niet arm te maken. Zo zul je heus niet elke dag de airco aan hebben voor acht uren. Omdat we ook nog moeten werken en dan buiten de deur zijn. De €50 aan energiekosten is dus een gemiddelde gebaseerd op iets minder dan twee maanden zon. Vaak hebben we de airco echt niet zolang en zoveel aan staan. Dus de energiekosten zouden ook nog lager uit kunnen vallen.

Een airco hoeft niet duur in gebruik te zijn

En in de zomer zijn we toch het meeste buiten. Daarbij zijn we geen of minder geld kwijt aan gasverbruik. Dus dat valt reuze mee. Met de steeds maar heter wordende zomers malen we niet zoveel over de energiekosten. Want het continue warm hebben is natuurlijk ook niet prettig, en vooral niet als de slaap daardoor minder wordt. Zeg nu zelf niets is minder dan slecht slapen omdat je het te warm hebt. Daarom besluiten velen dan ook om een airco aan te schaffen. Je kunt je ook afvragen wat voor airco wordt het dan? Wordt het een mobiele airco voor op de slaapkamer? Of gaan we voor een split level airco?

Een mobiele airco is wendbaar en te verplaatsen

Een mobiele airco is handig omdat deze verplaatst kan worden. Kijk daarbij wel naar het maximale koelvermogen. Hoe hoger hoe beter. Er wordt ook aangegeven hoeveel vierkante meter er gekoeld kan worden. De meeste mobiele airco’s koelen een oppervlakte van 25m2, en dat is ongeveer de grootte van een kleine woonkamer of slaapkamer. Wil je een groter oppervlak koelen? Dan kun je daar op vergelijken. Een mobiele airco is te koop vanaf €350.

Een split level airco hang je op in de ruimte maar koelt wel grotere oppervlakten

Een split level airco is daarentegen duurder wel tweemaal zoveel. Maar die kan ook grotere oppervlakten koelen. Bij een split level airco komt er een deel binnen te hangen en buiten aan de wand. Het is aan te raden dit te laten doen door een erkende installateur. Het heeft meer voeten in de aarde dit type airco, en er zijn vele onderdelen. Een dergelijke wandmodel split level airco kost je dan rond de €800. En dit is exclusief montage. Het kost je uiteraard wel meer, maar het kan ook veel meer koelen. Er zijn split level airco’s te koop die minder energie verbruiken.

De split level airco heeft vaak ook een verwarmingsstand, en die kan weer in de winter gebruikt worden om de woning te verwarmen. Daardoor hoef je minder gas te verbruiken. Dat scheelt weer in jouw gaskosten.

Zelf installeren van Split level airco kan

Soms denken we dan dat een tweedehands model dan beter is financieel. Dat is dan wel zo, maar die verbruiken dan ook meer stroom. Als je echt een handyman bent of er eentje kent, dan kun je de split level airco ook zelf plaatsen en installeren. Er zijn bedrijven die hulp en advies geven bij zelf installeren. Vraag verschillende offertes en zoek goed. Er is veel mogelijk.

Ga je voor een mobiele airco? Dan kun je op Coolblue.nl kijken. Zij bieden mobiele airco’s aan in verschillende prijsklassen. Een redelijk betaalbare mobiele airco is bijvoorbeeld de Fuave ACM09K01. Te koop voor €349 en kan een oppervlakte tot 26m2 koelen.

Bespaar op je stroomverbruik

Als je thuis toch al zoveel mogelijk je best doet om te besparen op stroom. Dan hoeft de aankoop van een airco je niet tegen te houden. In het ergste geval kan de airco bij veelvuldig gebruik je €100 per jaar meer kosten aan energie. Maar daar ben je zelf altijd nog bij. Je kunt de airco ook vlak voor het slapen gaan even een uurtje aan zetten, zodat het koel is in de slaapkamer. En als je airco overdag aan hebt staan, dan kun je deze s’avonds weer uitzetten. Dus of een airco iets voor je is dat beslis je zelf. Het hoeft dus niet heel duur te zijn. En kan enorm veel gemak bezorgen.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart