Is een zakelijk energiecontract dé betere keuze?

U onderneemt en heeft een eigen bedrijf. En omdat u in de KVK staat ingeschreven is de kans groot dat u benadert wordt voor een energiecontract. Vaak gebeurt dit telefonisch en bieden zij u een zakelijk energiecontract aan. Maar is een zakelijk energiecontract dé betere keuze? Een paar snelle vragen bieden uitkomst. Want neemt u enorm veel energie en gas af? En bent u eigenaar van een groot bedrijf? Dan kan een zakelijk energiecontract de betere keuze zijn.

Een MKB’er of ZZP’er hoeft niet altijd een zakelijke overeenkomst te sluiten!

Maar bent u bijvoorbeeld timmerman en valt u onder het MKB of bent u ZZP’er? Dan hoeft u geen zakelijke overeenkomst af te sluiten. Een zakelijk energiecontract loont vaak alleen voor grootzakelijk verbruik. Dat wil zeggen uw energieverbruik zit al boven de 10.000 kWh en met gas verbruikt u boven de 170.000 m3. De regels tussen kleinverbruikers en grootverbruikers zijn ook anders. Dus ook al bent u ondernemer bekijk dan eerst of u een kleinverbruiker bent. Zit uw verbruik daar boven? Dan is een zakelijk energiecontract de betere keuze.

Is een zakelijk energiecontract dé betere keuze? Vaak niet

U kunt best wel kleinverbruiker zijn als ondernemer. De overenthousiaste verkoper zal misschien iets anders beweren. Zoals: Ons zakelijk energiecontract is de betere keuze. Maar bekijk eerst of u klein of grootverbruiker bent. De aansluitcapaciteit bepaalt of u als kleinverbruiker geregistreerd wordt of niet. De aansluitingen voor kleinverbruikers zijn maximaal 3 x 80 Ampère voor energie. En bij gas mag uw gasmeter niet meer dan 40 kuub gas doorlaten per uur. Als dat betrekking heeft op u, dan bent u dus een kleinverbruiker. En is dat zakelijk energiecontract niet de betere keuze.

Een kleinverbruiker geniet meer voordeel

Als u dus een kleinverbruiker bent biedt dus meer voordelen. Want u bent daardoor beter beschermd door de Elektriciteitswet en de Gaswet. Het kan zijn dat een verkoper schermt met aftrekposten voor de aangifte. Maar als u toch niet zoveel verbruikt heeft dat weinig zin. En zakelijke tarieven zijn voor een kleinverbruiker dus ook niet erg aantrekkelijk. Deze zakelijke tarieven worden overigens altijd ex btw gepresenteerd. In de markt voor kleinverbruikers en particulieren zijn energiebedrijven verplicht deze inclusief btw te tonen.

Voor uw adres thuis waar u grotendeels woont en misschien weinig onderneemt of werkt kunt u particulier energie vergelijken. Zoals we dus eerder schreven zakelijke energie is niet per definitie goedkoper op uw thuisadres. En als particulier en/of kleinverbruiker kunt u profiteren van een cashback of korting. Bij een zakelijk energiecontract zien we amper een cashback of andere korting.

De voorwaarden bij een zakelijke overeenkomst zijn strenger

De voorwaarden bij een zakelijk energiecontract zijn ook anders dan bij een particulier energiecontract. Bijvoorbeeld de looptijd en de opzegtermijn. Uw zakelijke energiecontract kan en mag stilzwijgend verlengd worden. Stel u wilt dit contract toch eerder openbreken en opzeggen? Dan is de opzegvergoeding ook vele malen hoger. Dit kan u wel duizenden euro’s kosten. Want u wordt zakelijk afgerekend op uw werkelijke verbruik vooraf. Bij een particulier wordt het werkelijke verbruik achteraf pas verrekend. En een energiebedrijf kan bij zakelijke energie 15% van de restwaarde van uw contract in rekening brengen.

Ook krijgt u helaas geen bedenktijd bij een zakelijk energiecontract. Dus zeg nooit iets toe of dit nu telefonisch is of schriftelijk. Uw antwoord kan direct bindend zijn en dat is niet wat u wilt. Een particuliere klant mag ook kiezen voor een enkeltarief. Zakelijke tarieven zijn altijd piek en dal. Een particulier tarief kent ook enkeltarief.

Vraag uw accountant hoe zij of u zelf btw kunnen terugvragen over uw verbruik

Vraag uw accountant als u BTW terugvragen wilt bij uw zakelijke energiecontract. Zij weten precies hoe dit werkt. En kunnen dit voor u terugvragen. Laat u dus niets wijs maken met termen zoals goedkopere zakelijke energie. Zakelijke energie is vaak niet goedkoper. U kunt net zo goed altijd eerst zelf energie vergelijken. Misschien denkt u: Ik heb er geen verstand van. Maar u vergelijkt ook energie en gas voor thuis toch? Op Power.nl kunt u het beste eerst particulier de energie en gastarieven vergelijken. Gebruik daarvoor Powers Energievergelijker maar eens.

Vergelijk energie en gas op Power.nl

Als u net bent gestart dan zult u pas na een jaar weten wat uw werkelijke verbruik is. Als we er even vanuit gaan dat u een MKB’er en/of ZZP’er bent dan mag u gewoon particulier uw energiekosten vergelijken. Tot die tijd hoeft u zich dus niet te laten verleiden tot het aangaan van dergelijke contracten. De beste manier is om het op uw eigen tijd te doen thuis achter uw computer of zelfs op uw mobiel.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart