Klaar om het ouderlijke nest te verlaten voor een eerste woning? Dan krijg je met allerlei financiële zaken te maken. Waaronder het kiezen van een energiecontract. Waar moet je op letten? Want er zijn zoveel partijen op de energiemarkt. Ten eerste kun je bekijken wat je ongeveer kwijt denkt te zijn. Omdat dit je eerste woning betreft weet je het exacte verbruik niet. Ga je alleen wonen? Of samenwonen? En hoe groot is je eerste woning? Een flat is kleiner dan een eengezinswoning dus zal je verbruik ook lager zijn. Je eerste energiecontract kiezen is best leuk, want je ontvangt altijd korting.
Je eerste energiecontract kiezen
Wij geven je de mogelijkheid om een schatting te maken. In onze energievergelijker geven we situaties weer. Dus kun je kiezen uit een éénpersoonshuishouden en groter. Dat maakt het uitzoeken iets makkelijker. Houdt er dus rekening mee dat jouw verbruik na een jaar wel tegen kan vallen. Zoals we net schreven, je weet je exacte verbruik nog niet. Als er een geschat maandbedrag uitkomt, dan adviseren wij jou om deze te verhogen met een tientje of twee. Zo kun je nare verrassingen achteraf voorkomen.
Welke energie aanbiedingen spreken je aan?
Er zijn dus ontzettend veel partijen op de energiemarkt die energie aanbiedingen hebben. Welke de beste is voor jouw situatie hangt van jou af. Kies je voor een flinke korting of een cadeau? Een cadeau raden we eigenlijk af. Want het kiezen voor een cadeaukaart resulteert in hogere energiekosten, en dat is het laatste wat je wilt. Het mooiste scenario is een lage energierekening. Een voorschotbedrag die past bij jouw situatie. Dus moet je goed opletten wat een energie aanbieding inhoudt.
Alles dubbelchecken is zo gek nog niet
Bekijk het totaalbedrag dat per jaar gevraagd wordt. Is het maandbedrag inclusief de geboden korting? En de looptijd van je energiecontract telt ook mee. Het is dus ook verstandig om altijd de gegevens te dubbelchecken. Besef dat een meerderjarig contract je beperkt. Want je gaat een overeenkomst aan, de energieleverancier moet zich aan voorwaarden houden maar jij ook. Dat betekent dat je dus niet je energiecontract tussentijds kosteloos kunt verbreken. Je dient eerst de afgesproken termijn uit te zitten. Anders is het risico dat je een opzegvergoeding moet betalen.
Kies verstandig een energiecontract uit
Als jouw energiecontract dus nog meer dan een jaar duurt dan kan dit snel €150 of meer gaan kosten. Het is dus beter om je niet al te lang vast te leggen. Er kan zoveel veranderen in drie jaar tijd. En in onze energievergelijker vind je genoeg éénjarige energie aanbiedingen. Als je deze telkens zou kiezen, dan kun je de veranderingen op de energiemarkt goed bijhouden. Begin tijdig met het zoeken naar een energiecontract. Doe dit voor je verhuisdatum. Dan ben je zeker van het feit dat je energielevering op tijd van start zal gaan. Je hoeft geen huidige energieleverancier aan te geven, want die heb je immers niet.
Als alles in kannen en kruiken is dan kun je op aanvragen klikken. Als dit gebeurd is dan krijg je een bevestiging van het gekozen product. Dit krijg je via de email. Je mag vanaf dan veertien dagen de tijd nemen om je te bedenken. Als deze veertien dagen verstreken en je niet geannuleerd hebt is jouw eerste energiecontract een feit.