Kan ik op reis met mijn elektrische auto?

De zomervakantie staat weer voor de deur. Veel Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op reis te gaan. Kunt u eigenlijk op reis met uw elektrische auto? Is dat überhaupt verstandig? Zijn er bijvoorbeeld wel voldoende laadpalen binnen Europa? U leest het in dit artikel.

Welke Europese landen zijn geschikt?

Voor het gemak gaan we ervan uit dat u met uw elektrische auto wilt reizen binnen Europa. Nederland is een voorloper als het gaat om elektrische oplaadpunten. Er zijn namelijk meer dan 30.000 laadpunten in ons land. Daarnaast hebben veel mensen ook nog eens laadpaal thuis of op het werk. Echter geldt dat niet voor ieder ander Europees land. Bepaalde landen zijn simpelweg nog niet zo ver ontwikkeld.

Er zijn natuurlijk wel een aantal landen waar u terecht kunt. Zo kunt u bijvoorbeeld goed naar Noorwegen reizen met de elektrische auto. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië zijn er meer dan voldoende laadpalen. Buurland België heeft het ook goed voor elkaar. Ieder land heeft verscheidene apps beschikbaar, waarmee u gemakkelijk kunt controleren waar de laadpalen zich allemaal bevinden. De meeste laadpalen bevinden zich overigens nabij hotels, dus dat komt goed uit.

Europese laadpassen?

Sommige aanbieders bieden een Europese laadpas aan. Daarmee kunt u dus ook in het buitenland uw elektrische auto opladen. Echter heeft men in het buitenland nog weleens verschillende passen voor bepaalde laadpalen. Dat is dus allemaal erg goed geregeld in Nederland, maar dat kan in het buitenland nog wel iets beter. Het is daarom raadzaam om te controleren op de volgende punten:

  • Wat voor laadpas heb ik?
  • Wat is mijn bestemming?

Op basis daarvan kunt u inzien waar u allemaal uw elektrische auto kunt opladen.

Type laadkabels

In Nederland heeft u een type 2 (Mennekes) laadkabel nodig voor de laadpalen. Vaak is deze ook geschikt voor buitenlandse oplaadpunten. In Frankrijk en Italië gebruikt men her en der ook nog andere varianten. Hier heeft u soms de 3C-stekker nodig. Ook daarom is het belangrijk dat u per land controleert welke laadkabel u nodig heeft.

Tips voor uw reis met de elektrische auto

Een goede voorbereiding is een must als u met de elektrische auto op reis gaat. Plan daarom uw route van tevoren en controleer welke laadpalen er allemaal zijn. Controleer eveneens wat voor type oplaadkabel u nodig heeft. Ook kan het landschap, het verkeer of een eventuele aanhanger invloed hebben op de actieradius van uw elektrische auto. Controleer daarom goed wat u nodig heeft en ga voorbereid op reis.

Thuis ook voordelig opladen?

Wilt u uw auto thuis ook voordelig opladen? Kies dan voor een groene budgetenergieleverancier! Via ons handige vergelijkingssyteem kunt u ontzettend eenvoudig verschillende energieleveranciers vergelijken. Voer simpelweg uw postcode + huisnummer in en controleer direct welke aanbieder het voordeligste is. Energie vergelijken was nog nooit zo eenvoudig!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo