Kernenergie

Kernenergie is energie opgewekt door middel van kernreactie’s veroorzaakt door atoomkernen. Tijdens een kernsplijting worden de atomen van uranium gesplitst. Daaruit komt het geschikte atoom u-235 vrij of verrijkt uranium dit wordt vervolgens in een kernreactor geplaatst en de warmte die daar bij vrijkomt word omgezet met stoom, generators en turbines. Type kerncentrales zijn:

  • Lichtwaterreactoren
  • Zwaarwaterreactoren
  • Watergekoelde grafietreactoren
  • Gasgekoelde reactoren

 

Kernenergie roept kritiek op

Over kernenergie zijn de meningen zeer verdeeld. Het wordt gezien als een relatief schone vorm van energie. Maar er komen enorm veel risico’s bij kijken. Ten eerste is het radioactieve afval slecht voor de gezondheid. En over de veiligheid zijn ook discussies gaande. Een goed voorbeeld daarvan is de kerncentrale in België die met defecten kampt. De verouderde kerncentrale baart omstanders zorgen. De reactoren vertoonden scheurtjes waardoor deze kerncentrale gevaarlijk zijn. De kerncentrale is dan ook stilgelegd.

Kies groene energie dan zit u altijd goed

In Nederland hoeven we dus niet te kiezen voor kernenergie. Er zijn voldoende alternatieven en dan met name groene energie. Door te kiezen voor groene energie weet u zeker dat u goede energie kiest. Om met groene energie vergelijken te starten hoeft u weinig te doen. Alleen uw persoonlijke gegevens over uw verbruik zijn nodig. En uiteraard het adres is van belang. Als u dat doet ontvangt u binnen een minuut een goede vergelijking. Overstappen is gratis en kost weinig tijd.

Power.nl
Logo