Kinderen en energie besparen

kinderen energie besparenDuurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in Nederland. De kosten voor stroom en gas worden steeds hoger en daarom is het dus ook belangrijk om te besparen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u kinderen ook energie gaan besparen? In dit artikel leest u aantal handige tips.

Waarom moeten kinderen energie besparen?

Langzamerhand is de maatschappij aan het veranderen. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Ook op scholen wordt dat verteld aan hen. Zo leren zij onder andere over de opwarming van de aarde en welke gevolgen dit met zich meebrengt. Toch is het ook belangrijk dat u uw kinderen zelf energie leert besparen. Dat is niet alleen goed voor uw eigen portemonnee, maar ook voor hun eigen bewustheid met betrekking tot energie.

Energie besparen voor kinderen kan moeilijk zijn

Niet alle kinderen weten even goed wat energie is. Zij vinden het daarom ook moeilijk om na te gaan hoe energie besparen werkt. Een koelkast is gewoonweg een apparaat dat het drinken koud houdt. Het is niet duidelijk voor veel kinderen dat dit energie nodig heeft en dat het energieverbruik verhoogd wordt als de koelkastdeur openstaat. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk dat u vertelt aan uw kind dat zij de deur direct weer dicht moeten doen.

Betrokken

Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat u aangeeft dat zij het licht uit moeten doen als zij zich niet in hun kamer bevinden. Natuurlijk kan het voorkomen dat u dit meerdere malen moet zeggen. Ook is het gewoonweg belangrijk dat u het goede voorbeeld geeft.

Uitleggen aan kinderen

Vanaf jonge leeftijd kunt u kinderen al erg energiebewust maken. Hoe u de boodschap overbrengt is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Hieronder volgt een kort overzicht per leeftijd:

  • Kleuters kunnen het grote verband nog niet zien, maar zij zullen er ook niet zo snel naar vragen. U kunt het daarom erg simpel houden: zeg dat de lampen uit moeten als zij zich niet in de kamer bevinden. Waarschijnlijk zult u dat een aantal keren moeten herhalen;
  • U kunt kinderen op de lagere school uitleggen dat energieverspilling niet goed is bomen en planten en dat dit zielig is voor veel diersoorten. Probeer met een voorbeeld te komen: die arme ijsberen die geen ijs meer hebben bijvoorbeeld;
  • Zitten uw kinderen al op de middelbare school? Dan is energie besparen met kinderen wat gemakkelijker uit te leggen. Leg energievraagstukken voor, waaronder de jaarafrekening. Zo raken zij bewust van de kosten.

Hoe leert u kinderen energie besparen?

Kinderen en energie besparen: deze combinatie gaat gemakkelijker dan u misschien in eerste instantie denkt. Hieronder volgen een aantal handige tips.

Het goede voorbeeld geven

Het goede voorbeeld geven is ontzettend belangrijk. Kinderen leren namelijk door naar hun ouders te kijken. Als de tablet helemaal is opgeladen kunt u de stekker uit het stopcontact trekken. Als u dat doet, kan uw kind dat natuurlijk ook.

Zorg voor duidelijke regels

Duidelijke regels zijn natuurlijk bijzonder belangrijk. Als uw kinderen 8 jaar of ouder zijn, zijn zij ervan bewust dat energie ook geld kost. Door hen erbij te betrekken met goede regels voelen zij zich hier ook medeverantwoordelijk voor.

Maak er een spelletje van

U kunt jonge kinderen bewust maken van het energieverbruik indien u er een spelletje van maakt. Zo zou u bijvoorbeeld een ‘doe-het-licht-uit spel’ kunnen verzinnen. Degene die als laatste de kamer verlaat moet het licht uitdoen. Zo vinden kinderen energie besparen nog leuk ook.

Beloning

Heeft uw kind zich aan de energieregels gehouden? Dan is een beloning natuurlijk wel op zijn plaats. Ga eens met zijn allen naar een leuk park en geef het bespaarde geld weer uit aan de leuke dingen in het leven. Met behulp van een slimme meter en/of slimme thermostaat kunt u gemakkelijk nagaan wat u bespaard heeft.

Ouders opgelet: zo kunnen jullie ook nog besparen

Energie besparen en kinderen moet met behulp van de bovenstaande tips gaan lukken. Wilt u als ouder zelf ook nog besparen? Dan kunt u overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. U kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode, huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energiemaatschappij altijd bovenaan. Overstappen kost nooit langer dan vijf minuten van uw tijd en daarmee kunt u flink besparen op uw energierekening.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo