Ondanks het invoeren van de warmtewet vorig jaar januari zijn er steeds meer klachten over stadsverwarming. Huishoudens klagen over te hoge kosten die hun in rekening worden gebracht.
Het probleem is dat mensen die aangesloten zijn op stadsverwarming en/of blokverwarming geen andere keuze hebben in het kiezen van een leverancier die hun warmte aanbied. Bijvoorbeeld in de provincie Brabant is al een rechtszaak opgestart tegen de hoge kosten hiervan.
Inwoners Brabant en omstreken bundelen krachten
Huishoudens uit Helmond bijvoorbeeld die zijn aangesloten op stadsverwarming, ze vinden hun maandelijkse rekening die zij moeten betalen voor de verwarming te hoog. Zij zijn nu een rechtszaak gestart en met hulp van Vereniging Eigen Huis hebben zij hun klachten neergelegd in de Tweede Kamer. Zij willen dat de warmtewet word ingezet om huishoudens te beschermen tegen de hoge verwarmingskosten.
Warmtewet moet nageleefd worden ter bescherming consument
De warmtewet is in het leven geroepen voor mensen die gebruik maken van stadsverwarming, de wet moet er op toezien dat zij een evenredig bedrag moeten betalen gelijk aan gas. Dit gebeurt in de praktijk niet omdat de leverancier van stadsverwarming extra kosten in rekening brengt voor posten zoals een meter of afsluitkraan.
De huishoudens betalen nog steeds een dikke 300 euro jaar teveel aan stadsverwarming. Het kabinet moet inhoudelijk op de zaak in gaan en een oplossing gaan zoeken. Vanavond word er in Hart Van Nederland een reportage over het probleem uitgezonden.