Zojuist is het Klimaatakkoord gepresenteerd door het kabinet. U heeft er waarschijnlijk al ontzettend veel over gehoord en gelezen én iedereen heeft zijn of haar mening hier wel over. Het Klimaatakkoord staat natuurlijk boordevol informatie, maar wat zijn nu de belangrijkste punten? Heeft het akkoord bijvoorbeeld invloed op onze energierekening? In dit artikel leest u daar meer over.
Doelstelling Klimaatakkoord
Het Klimaatakkoord heeft een belangrijke doelstelling: in 2030 49 procent minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden. Om dit te kunnen bewerkstelligen wil het kabinet zoveel mogelijk gebruik maken van zon en wind om energie op te wekken. Een ander gedeelte kan worden aangevuld met behulp van waterstoffen of andere duurzame bronnen.
Het Klimaatakkoord en uw energierekening
Zo’n doelstelling klinkt natuurlijk erg goed, maar voor wie is de rekening? Merken huishoudens dit ook in hun energierekening? Hieronder volgt een overzicht van de kosten.
Leveringskosten
De leveringskosten worden door uw energieleverancier bepaald. Dit zijn de energietarieven die u betaalt en ook de vaste kosten van uw energiemaatschappij vallen daaronder. U kunt uw eigen energieleverancier zelf uitkiezen.
Netwerkkosten
Dit betreffen de kosten welke u betaalt voor het energienet. Deze betaalt u aan uw energieleverancier en zij dragen dit weer af aan uw netbeheerder. U kunt uw eigen netbeheerder niet uitkiezen.
Belastingen
Tot slot bestaat uw energierekening ook nog aan belastingen. Sterker nog: het grootste gedeelte van uw energierekening bestaat uit belastingen. Dit betreft onder andere btw, energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie). Wordt dit verhoogd vanwege het Klimaatakkoord? Het antwoord is nee. Althans, voorlopig dan. Het kabinet laat dit voorlopig namelijk lager uitvallen voor huishoudens. In 2020 zal dit circa 100 euro lager uitvallen. In 2021 blijft de energierekening gelijk en in de jaren daarna zal het echter wel gaan stijgen. Zo wordt onder andere de aardgasprijs dan hoger. Dat is dus ook een goed moment om de investeren in gasloos wonen.
Uw woning verduurzamen
In 2050 mag niemand meer op gas koken en stoken in Nederland. Eind 2021 zullen de gemeentes bekend gaan maken welke wijken worden verduurzaamd. Ook wordt bepaald welke wijken helemaal van het gas afgaan. Niet iedereen kan het natuurlijk betalen om hun woning te verduurzamen. Daarom wordt er een Warmtefonds opgericht, waar de overheid jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro in stopt. Via dit fonds kunnen huishoudens geld lenen tegen een aantrekkelijk tarief. Zo kunt u uw woning verduurzamen en zullen uw energiekosten dalen. Zo houdt u weer geld over en zodoende kunt u uw lening weer afbetalen.
Hoe kan ik mijn eigen woning verduurzamen?
Gelukkig kunt u zelf ook het een en ander doen om uw woning te verduurzamen. Zo kunt u alvast beginnen met de volgende aanpassingen in huis:
- U kunt uw cv-leidingen isoleren met behulp van kant-en-klare buizen kunststofschuim. Dat zorgt al voor een behoorlijke besparing;
- Als u de naden en kieren dicht in uw woning zult u veel warmteverlies voorkomen;
- Installateur kan uw cv-installatie optimaliseren, de radiatoren optimaal afstellen en eveneens de vloerverwarming beter afstellen. Uw apparatuur heeft dan een beter rendement;
- Met behulp van een waterbesparende douchekop kunt u veel water besparen.
Bespaar op uw energierekening: stap over
Wel of geen Klimaatakkoord: wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. Voor het gemak staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Met een overstap kunt u veel geld besparen en vergelijken is uiteraard gratis. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.