Kolencentrales nodig voor groei duurzame energie

kolencentrale

Netbeheerder TenneT stelt dat de kolencentrales de eerste jaren nog wel nodig zijn om de infrastructuur rondom de overgang naar duurzame energie goed te laten verlopen. De nog actieve kolencentrales kunnen als backup dienen wanneer duurzame stroom niet voorradig is.

Nederlandse kolencentrales vangen vraag op

TenneT voorziet een rol voor de kolencentrales voor Duitsland, maar deze rol is ook weggelegd voor Nederland wanneer er bij ons extra capaciteit nodig is. Het produceren van schoon gas is momenteel nog te prijzig, daarom kunnen de kolencentrales een belangrijke rol spelen.

Duitse groene stroom zorgt voor lage energieprijzen in Nederland

Vooral de gas gestookte centrales ondervinden moeilijkheden, er word geen winst gemaakt maar de centrales kosten wel geld. Op dit moment geniet Nederland van de Duitse gesubsidieërde groene energie. Door het overschot aan groene energie kan Nederland dit goedkoper importeren. Duitsland kent drie stroomverbindingen gezamelijk met de andere stroomverbindingen uit Europa bespaart het Nederlandse huishoudens zo’n 80 miljoen euro jaarlijks.

Omdat er nog naar mogelijkheden worden gezocht om het overschot aan groene stroom goed te kunnen opslaan, blijven de kolencentrales de komende jaren nog wel actief. Groene energie zoals zonne-energie en windenergie kan nog maar beperkt worden opgeslagen in kleine volumes.

Bron: RTLnieuws

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken