Kosten drinkwater moet overzichtelijker worden van ACM

Niet alleen Netbeheerders worden op het matje geroepen door de Autoriteit Consument & Markt ook drinkwaterbedrijven. Op de website van de ACM staat dat Drinkwaterbedrijven vanaf nu ook hun tarieven transparanter moeten uitleggen. Daarbij moet er verduidelijkt worden waaruit die kosten bestaan.

Uitleg drinkwater kosten moet beter

Dus kosten voor het drinkwater zullen beter uitgelegd moeten worden op de factuur. Maar ook het verduurzamen van drinkwater is van belang. Zo mogen bronnen waaruit drinkwater gewonnen wordt niet vervuild raken. Zij moeten gezuiverd worden van kalk en andere vervuilende stoffen. De bronnen waaruit het water wordt gehaald worden op een ecologische manier beheerd. Hiervoor werken drinkwaterbedrijven dan ook samen met de waterschappen, gemeenten, provincies maar ook omwonenden.

ACM treedt op wanneer drinkwaterbedrijven hun zaken niet op orde hebben

Wanneer water wordt gezuiverd en gewonnen dan kan dit gevolgen hebben voor de grondwaterstand maar ook de samenstelling van ons grondwater kan veranderen. Maken drinkwaterbedrijven extra kosten? dan moeten zij aantonen dat dit ook echt noodzakelijk is. Kunnen de drinkwaterbedrijven de kosten niet aannemelijk maken? Dan treed de ACM op en kan boetes uitdelen.

Tien drinkwaterbedrijven onderzocht door ACM

De ACM heeft dan ook gericht een aantal drinkwaterbedrijven onderzocht dit waren onder andere: Dunea, Evides, Oasen, Vitens etc. Zo heeft de Autoriteit het advies over drinkwatertarieven onderzocht en zij concludeerden dat niet alle drinkwaterbedrijven voldeden aan de drinkwaterwet en haar regels. Zo moeten ze nu een betere afscheiding maken tussen de gemaakte kosten en de uiteindelijke tarieven. Er wordt gewerkt met een kostprijsmodel waaraan drinkwaterbedrijven zich dienen te houden.

Waterrekening transparant en simpeler in de toekomst

Er moet dus een verduidelijkte toelichting worden verschaft wanneer de drinkwatertarieven worden opgesteld. Voor consumenten en bedrijven is het dan ook belangrijk dat zij precies weten waarvoor zij betalen. Net zoals de netwerktarieven niet altijd duidelijk zijn voor de consument geldt dit ook voor de nota van de drinkwaterbedrijven.

Tarieven voor water vergelijken niet mogelijk

Drinkwaterbedrijven worden toegewezen aan een regio dus wij als consument kunnen niet kiezen voor een ander bedrijf dan Vitens of Evides. De prijzen vergelijken voor water is niet mogelijk en we zijn gebonden aan de tarieven die ons in rekening worden gebracht. Water besparen kan weer wel door simpelweg minder ervan te gebruiken. Het gebruik van een duurzame wasmachine en vaatwasser zorgt ook weer voor minder waterverbruik in huis. Korter douchen en regenwater opvangen om dit vervolgens te gebruiken voor andere klussen in huis dragen bij aan een lager water verbruik.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken