Kosten energielabel in 2021 fors hoger

Het nieuws is dat de kosten energielabel in 2021 fors hoger worden. Waar we nu nog een tientje betalen zal dat vanaf volgend jaar €190 zijn. De Minister van Binnenlandse Zaken heeft dit zo beslist. De verhoging zal ingaan per 1 januari 2021. Het energielabel is immers bedoeld om de duurzaamheid van uw woning aan te geven. Hoe zuiniger uw woning is des te beter het is voor uw energiekosten.

Een zuinig energielabel levert u meer op bij verkoop

Maar ook bij een eventuele verkoop kan het energielabel van nut zijn. Het is zelfs verplicht om een energielabel te hebben als u de woning wilt verkopen. Het aanvragen van het energielabel hoeft niet lang te duren. Een woningeigenaar kan dit gemakkelijk via internet doen. Als u onlangs een nieuw dak heeft laten plaatsen of muren heeft geïsoleerd dan kunt u dat aangeven. Vanaf 2015 kreeg iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel. Er werd gekeken naar bouwjaar en de kenmerken van de woning.

Kosten energielabel in 2021 fors hoger vraag het dit jaar nog aan!

Er wordt gekeken naar de cv-ketel en of er dubbel glas in de woning is. Ook de mate van isolatie is belangrijk voor het energielabel. Is de woning verouderd en is de isolatie matig? Dan heeft dit gevolgen voor de verkoopprijs. Een woning die opgeknapt is en voldoende of goed geïsoleerd zal in de regel sneller verkocht zijn. Toch liepen woningeigenaren niet echt warm voor het energielabel. Dit bleek al eerder uit onderzoek. Maar nu vanaf 2021 komt daar toch echt verandering in. De kosten voor het energielabel gaan dan van €10 naar €190. Dat is enorm veel meer.

Boete wanneer het energielabel niet definitief is gemaakt bij verkoop

Als er geen definitief energielabel is in 2020 dan kan er een boete opgelegd worden die maximaal €405 bedraagt. Wanneer een energielabel definitief is, dan kan een eventuele koper dit ook inzien. Nu kunnen huiseigenaren daar dus nog snel op inspringen. Wanneer u het energielabel definitief gaat maken beantwoord u een aantal vragen. U dient daarbij ook foto’s en facturen bij te voegen. Dit is bewijs dat u de verbeteringen ook echt heeft doorgevoerd.

De Minister wil dat er vanaf volgend jaar ook echt een adviseur langskomt om de staat van de woning te bekijken. En kan dan advies uitbrengen aan de woningeigenaar. Dit is nu nog niet verplicht. En wanneer de woningeigenaar zelf verbeterd en dit doorgeeft dan kan het energielabel verstrekt worden. Deze wordt overigens ook verstrekt wanneer er weinig verbeterd is, maar dan wordt het energielabel dus als onzuinig aangemerkt.

Energielabelvoorwoningen.nl voor het aanvragen van uw energielabel

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u het energielabel aanvragen. Hiervoor dient u in te loggen met uw DigiD. Alle maatregelen die u eventueel genomen heeft kunt u daar invoeren. En als u klaar bent met invoeren dan kunt u een erkende adviseur kiezen die u het uiteindelijke definitieve label kan verstrekken. Dit zal u ongeveer een paar tientjes gaan kosten. Als dit verwerkt is krijgt u het energielabel thuis, en bij verkoop kunt u dit aan de koper overhandigen.

Dus wilt u onnodig hoge kosten voorkomen? Regel u energielabel dit jaar nog.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo