Wat zijn de kosten van een laadpaal?

Als je een elektrische auto wilt gaan kopen is het handig om je ook te verdiepen in de kosten van een laadpaal. Daar waar de traditionele auto’s fossiele brandstoffen nodig hebben om te kunnen rijden, heb je voor een elektrische auto feitelijk alleen een stopcontact nodig. Maar een gewoon stopcontact is niet echt toereikend om je auto op te laden. Hiervoor heb je namelijk een speciale laadpaal nodig. Wat zijn de kosten van zo’n speciale laadpaal? In dit artikel lees je daar meer over.

Wat kost het als je een laadpaal voor een elektrische auto wilt kopen?

Rijden op elektriciteit is goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Bovendien stimuleert onze overheid om elektrisch te gaan rijden zodat je allerlei fiscale voordelen kunt krijgen als je overgaat tot de aanschaf van een elektrische auto. Bijvoorbeeld vrijstelling van de wegenbelasting en een subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto. En elektrisch rijden is beter voor het milieu. Veel goede redenen dus om over te stappen op elektrisch rijden.

Bovendien is er overal wel een stopcontact te vinden. Maar je auto in een willekeurig stopcontact inpluggen is geen aanrader. Het beste kan je je elektrische auto opladen bij een daarvoor ontwikkelde laadpaal. In dit artikel lees je meer over de kosten van een laadpaal en waar je op moet letten als je een laadpaal wilt gaan aanschaffen.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten voor een laadpaal

Een publieke laadpaal waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen

Waar kun je allemaal laadpalen voor elektrische auto’s vinden?

Er zijn verschillende laadpalen waar je je elektrische auto kunt opladen. Er zijn bijvoorbeeld laadpalen die je bij je eigen woning kunt plaatsen. Je maakt dan gebruik van het netwerk van jouw energieleverancier. Hier kan je overigens energie vergelijken voor de beste deal. Heb je geen eigen laadpaal, dan zijn er op veel plaatsen ook openbare laadpalen te vinden.

In Nederland zijn er iets minder dan 50.000 laadpalen te vinden. We hebben de hoogste dichtheid van laadpalen in Europa. Vaak vind je ze bij winkelcentra, in parkeergarages of parkeerzones. En als laatste zijn er ook snel-laadpalen. Deze laadpalen vind je voornamelijk bij benzinestations langs de kant van de snelweg. Deze palen laden sneller dan de andere twee soorten laadpalen. Vaak is binnen een half uur je accu al vol, maar je betaalt er ook wel wat meer voor. Thuis laden is natuurlijk het voordeligste. En dat is wel iets om in het achterhoofd te houden als je aan het uitzoeken bent wat de kosten van een laadpaal zijn. 

Minder kosten voor energieverbruik

Rijden op elektriciteit is sowieso goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen, maar hoeveel het uiteindelijk in je portemonnee scheelt hangt af van waar je je auto oplaadt.

Als je uitsluitend gebruik maakt van de snel-laadpalen bij de benzinestations dan is je voordeel het kleinst. Laden bij deze palen is relatief duur, maar gaat wel relatief een stuk sneller dan bij een laadpaal thuis of een openbare laadpaal.

De openbare laadpalen zijn voordeliger dan de snel-laadpalen. Het duurt wel wat langer voordat je een volle accu hebt. Afhankelijk van je accu duurt het 1 tot 2 uur om te laden.

Het voordeligst is om thuis een eigen laadpaal te plaatsen. Je betaalt dan wel eerst de kosten van een laadpaal maar daarna alleen nog het gebruikelijke tarief per kWh wat je gewend bent van je energieleverancier. Dat hoeft gelukkig niet duur te zijn. Immers kan je je eigen energieleverancier uitkiezen. Ook kan je je eigen stroombehoefte opwekken door middel van zonnepanelen. Je kunt nu nog profiteren van de salderingsregeling.

Voordelen van een eigen laadpaal voor de deur

Thuis laden is dus het voordeliger dan je auto opladen bij een openbare laadpaal of langs de snelweg bij een snel-laadpaal. Maar je auto inpluggen in één van de stopcontacten thuis is eigenlijk geen optie. De reden hiervoor is dat het opladen van de accu enorm veel energie kost. Gewoon de stekker inpluggen in een willekeurig stopcontact in huis kan ertoe leiden dat de stoppen doorslaan. Zou je het toch willen proberen dan kun je het beste een aparte groep aanmaken in je stoppenkast om het doorslaan van de stoppen te voorkomen. Maar dan moet je wel rekening houden met een enorm lange laadtijd. Dat is namelijk al snel zo’n 12 uur voor een kleine elektrische auto. Daarom is het handiger om een laadpaal te installeren. Daarmee gaat het opladen van de accu een stuk sneller en je hoeft niet meer op zoek te gaan naar een beschikbare laadpaal. En het opladen bij een eigen laadpaal is ook een stuk goedkoper. De kosten van een laadpaal heb je dus snel terugverdiend.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten laadpaal

Wat zijn de kosten voor een laadpaal aan de deur?

Wat betaal je voor een laadpaal?

Wat de kosten van een laadpaal zijn hangt af van het type laadpaal dat je koopt. Er zijn laadpalen die je staand kunt plaatsen en laadpunten die je in de muur kunt inbouwen. Er zijn laders met meerdere aansluitpunten voor als jouw huishouden meerdere elektrische auto’s heeft. En je kunt ook een ‘slimme’ lader kopen. Deze lader houdt rekening met het stroomverbruik van jouw huishouden en zal de auto laden op de momenten dat er minder stroom wordt verbruikt zodat het netwerk niet belast wordt, of ervoor zorgen dat er alleen geladen wordt in het goedkopere nacht tarief. Je moet ook rekening houden met eventuele installatiekosten van de laadpaal. Gemiddeld ben je iets tussen de € 600 en de € 2.500 kwijt voor de aanschaf en installatie van een laadpaal, maar dat kun je na 5 jaar al hebben terugverdiend.

Waar moet je op letten als je een laadpaal wilt aanschaffen?

Wanneer je een laadpaal wilt aanschaffen zijn de kosten van een laadpaal niet het enige waar je op moet letten. Informeer eerst bij de leverancier van jouw elektrische auto wat voor laadpaal je moet aanschaffen. En niet elke laadpaal levert hetzelfde vermogen. Hoe hoger het vermogen van je laadpaal, hoe sneller hij de accu heeft opgeladen. Let wel, het is niet verstandig om maar meteen de laadpaal met het hoogste vermogen te kopen. Het maximale vermogen wat je laadpaal kan hebben, is afhankelijk van je hoofdaansluiting van jouw huis. En je moet wel beschikking hebben over een eigen parkeerplek of garage. Je kunt niet zomaar ergens op de openbare weg een laadpunt plaatsten.

Ga dus niet over 1 nacht ijs, maar zoek eerst goed uit welke laadpaal geschikt is voor jouw auto, wat het maximale vermogen is en waar je de lader wilt gaan plaatsen. Overleg dit bij voorkeur met een expert. Zo kom je nooit voor ongewenste verrassingen te staan.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart