Kosten voor een windmolen: wel of niet kopen?

Wil je graag zelf windenergie opwekken? In principe kan dit. De kosten voor een windmolen kunnen echter flink verschillen. Je kunt je voorstellen dat de windmolens die langs de snelweg staan ontzettend duur zijn. Ook windmolens op zee zijn natuurlijk bijzonder aan de prijs. Je moet dan al direct rekeninghouden met een kostenplaatje van meer dan een miljoen euro! Maar wist je echter dat er ook kleine windmolens voor particulieren op de markt zijn? Dit zijn zogeheten compacte windmolens die 2 tot maximaal 15 meter hoog zijn. In dit artikel lees je daar meer over.

Kosten voor een windmolen: dit is de particuliere variant

Ben jij benieuwd naar de kosten voor een windmolen voor particulieren? Lees dan gerust even verder. Er zijn kleine en compacte windmolens voor particulieren die 2 tot maximaal 15 meter hoog zijn. Zo’n kleine windturbine wekt energie op uit wind en zet dit om in (groene) stroom voor jouw woning. In principe werkt dit hetzelfde als wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. Het verschil is natuurlijk nu dat je gebruikmaakt van de wind in plaats van de zon. Voor sommige woningen zijn zonnepanelen niet mogelijk en dit lijkt daarom een goed alternatief. Ten minste, als het kostenplaatje maar goed is.

Wetten, regels en voorwaarden

Zoals je in Nederland bent gewend heeft alles strikte wetten, regels en voorwaarden. Als je een kleine windmolen in je tuin wilt gebruiken zal je aan de regels moeten voldoen. Het is ook belangrijk om dit mee te nemen in de kosten voor een windmolen. Als je hieraan niet kunt voldoen zijn zonnepanelen een goed alternatief. In dit artikel lees je over de kosten van zonnepanelen.

Omgevingsvergunning

In tegenstelling tot het plaatsen van zonnepanelen heb je voor het plaatsen van een windmolentje wel een omgevingsvergunning nodig. Voor zonnepanelen is dat doorgaans niet het geval, mits er iets in het bestemmingsplan van de gemeente staat. Voor windmolens is dit dus altijd nodig. De gemeente zal vervolgens nagaan of jouw plannen overlast kunnen veroorzaken voor anderen. Je krijgt sneller toestemming op het platteland dan in een stad. Als je van plan bent om een klein windmolentje aan te schaffen is het dus eerst raadzaam om hierover te informeren bij jouw gemeente. De vergunning moet eerst binnen zijn dus, gewoon om er zeker van te zijn.

Waar zet je je windturbine neer?

Als je zo’n miniwindmolen achter in je tuin wilt plaatsen is het belangrijk om na te gaan waar je deze precies wilt neerzetten. Deze turbines komen het beste tot zijn recht op plekken waar veel wind is. De windmolen vangt zodoende de meeste wind waardoor er simpelweg meer energie opgewekt kan worden. In sommige gevallen loont een installatie op een dak. Het is echter verstandig om dit te laten onderzoeken door een expert. Ook hiervoor geldt: dat zijn kosten voor een windmolen die je van tevoren al maakt.

De kosten voor een windmolen voor particulieren

De kosten voor een windmolen voor particulieren vallen erg mee. Je kunt namelijk al een variant kopen voor onder de 1.000 euro. Je kiest dan voor een klein met model met een vermogen van circa 0,5 kW. Er zijn echter ook grotere modellen van circa 6 kW. Echter kosten deze modellen al gauw enkele tienduizenden euro’s. Met zo’n klein model zal je in ieder geval niet de gehele energiebehoefte van je gezin kunnen opwekken. Je kunt er dus voor kiezen om dit te combineren met zonnepanelen.

Kosten voor een windmolen: wat is de terugverdientijd?

Je bent nu op de hoogte van de kosten voor een windmolen. Wat is nu ongeveer de terugverdientijd van je investering? Kleine varianten hebben een terugverdientijd van meer dan 20 jaar. Echter hebben deze kleinere modellen ook een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Daarmee lijkt het lastig om het gehele bedrag terug te verdienen. Dat wordt helemaal lastig als je ook nog rekening houdt met de kosten voor de vergunning, eventueel onderzoek van een expert, installatie en aansluiting. De kosten voor een windmolen voor particulieren is daarom vaak nog te hoog om echt rendabel te zijn.

Wil je graag zelf duurzame energie opwekken? Dan kan je beter kiezen voor zonnepanelen. Dit heeft immers een terugverdientijd van 7 jaar (gemiddeld).

Kosten voor een windmolen: dit zijn de alternatieven

De kosten voor een windmolen kunnen dus tegenvallen. Gelukkig zijn er voldoende andere alternatieven waar je uit kunt kiezen. Zonnepanelen zijn praktisch en gemakkelijk aan te leggen. De panelen zetten de energie om in groene stroom voor je huis. Je profiteert tot 2023 ook nog volledig van de salderingsregeling. Hierna zal de regeling worden afgebouwd. Wil je kiezen voor een alternatief en ben je zelf handig? Bekijk de zonnepanelen pakketten van Power.nl.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart