Kosten voor zonnepanelen: wel of niet kopen?

Zonnepanelen leveren (duurzame) stroom op. Maar wat zijn nu precies de kosten voor zonnepanelen en moet je dit nu wel of niet kopen? Kortom: is dit de investering waard? Voor een set van tien zonnepanelen betaal je circa 4.700 euro. Voor dit bedrag worden de panelen ook bij jou op dak geïnstalleerd. Gelukkig kan je de btw wel weer terugvragen van de Belastingdienst. Dat bespaart je dus nog eens 21 procent btw. Het rendement op zonnepanelen is daarmee gelijk aan 4 procent spaarrente. Dat maakt het een duurzame en slimme aankoop. Je kunt dit geld dus beter spenderen aan zonnepanelen dan op je bankrekening te laten staan. Immers heb je daar weinig rente.

Kosten voor zonnepanelen: zoveel Nederlandse woningen hebben ze al

Wil je graag zonnepanelen laten installeren bij jouw huis? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen zien de voordelen van panelen inmiddels al in: circa 790.000 woningen zijn al voorzien van panelen. Een set van tien stuks levert jaarlijks zo’n 2.600 kWh aan stroom op. Op basis van de energietarieven van nu zal je daarvoor zo’n 600 euro op jaarbasis moeten betalen. Het kan dus zeker lonen om de kosten van zonnepanelen eens goed te vergelijking met de baten hiervan. Als je overweegt om panelen te laten installeren is het raadzaam dat je meerdere offertes vergelijkt. Er kunnen namelijk flinke prijsverschillen zijn.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

panelen

Kosten voor zonnepanelen per 6, 10 of 18 stuks

Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je doorgaans uit bent. Dit heeft ermee te maken dat de prijs per Wattpiek lager is bij een groter aantal panelen. Een set van zes panelen kost gemiddeld 1,73 euro per Wattpiek, terwijl een set van 18 panelen nog maar 1,40 euro per Wattpiek kost. Dit is gebaseerd op de meest recente prijzen uit 2020.

Uiteraard kan je ook het rekensommetje maken per paneel. Kies je voor een set met zes panelen? Houd dan rekening met circa 520 euro per paneel inclusief installatie. Een set van 18 zonnepanelen is beduidend goedkoper: circa 420 euro per paneel.

Wat is het rendement van panelen: wel of niet kopen?

De winst die je maakt met zonnepanelen is vergelijkbaar met vier procent rente op jouw spaarrekening. Panelen zijn daarmee een erg interessante aankoop. Je bent er ongetwijfeld van op de hoogte dat de rente op de spaarrekening bijzonder laag is. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is boven slechts zeven jaar. In de berekening is rekening gehouden met de salderingsregeling. De kosten voor zonnepanelen zijn zodoende laag in vergelijking tot wat je ervoor terugkrijgt.

Onzekerheden waar je rekening mee moet houden

Het rendement van zonnepanelen is wel afhankelijk van verschillende factoren. Vanzelfsprekend is het prettig om een gunstige energieleverancier te hebben. De elektriciteitsprijs is afhankelijk van het rendement. Ook kan een paneel kapotgaan waardoor het rendement lager wordt. Gelukkig gebeurt dat niet zo snel, want panelen gaan namelijk zo’n 25 jaar mee.

Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de nieuwe salderingsregeling. Deze verandert per 2023. Je krijgt jaarlijks dan steeds iets minder geld terug voor de stroom die je terug levert. Het rendement wordt zodoende ook steeds iets lager.

Tot slot is het nog belangrijk om rekening te houden met eventuele verhuiskosten van je panelen. Wil jij je woning verkopen? Dan kan je de panelen laten liggen voor een hogere woningwaarde. Wil jij daarentegen je panelen meeverhuizen naar je nieuwe woning? Dan zal je wel rekening moeten houden met verhuis- en installatiekosten. De panelen moeten weer van je dak af en moeten weer op het nieuwe dak geplaatst worden.

Kosten voor zonnepanelen: de nieuwe salderingsregeling heeft hier invloed op

Vaak produceren jouw panelen stroom wanneer je dit zelf niet gebruikt. Immers: overdag zijn jouw panelen actief en mogelijk ben jij dan wel van huis, zoals bijvoorbeeld op je werk. Stroom dat jouw zonnepanelen opwekken, maar wat je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het net. Dit noemt men ook wel salderen. Je krijgt dezelfde prijs voor jouw stroom als jouw energieleverancier aan jou doorberekent. Ook dit kan je weer meenemen in de berekening van de kosten voor jouw zonnepanelen.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Kosten voor zonnepanelen

Maximum voor de salderingsregeling

Er geldt echter wel een maximum voor de salderingsregeling. Je kunt dus niet onbeperkt blijven salderen. Op den duur krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Dit ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh.

We leggen dit graag uit met een voorbeeld. Je neemt 2.200 kWh per jaar van het net af. Je wekt echter 2.600 kWh per jaar op met je zonnepanelen. Voor die overige 400 kWh mag jouw energieleverancier bepalen wat de terugleververgoeding is. Meestal is dit tussen 3 en 12 cent per kWh. Produceer jij te veel stroom? Dan loont het om energieleveranciers te vergelijken op de teruglevergoeding. Vergelijk ook op de vaste kosten per leverancier.

Kosten voor zonnepanelen voor de VvE

De kosten voor zonnepanelen voor een VvE kunnen nog veel voordeliger zijn. Immers: zij kunnen heel veel panelen in een keer inkopen. Er wordt bij een VvE altijd gekeken naar het totale gezamenlijke stroomverbruik mits er een stroomverdeler wordt gebruikt.

Een slimme meter is verplicht voor de salderingsregeling

Steeds meer energieleveranciers stellen een slimme meter verplicht. Onder andere nieuwkomers die alles online regelen verplichten hun klanten om een slimme meter te hebben. Gelukkig beschikken de meeste huishoudens inmiddels over een slimme meter. Als je zonnepanelen hebt is een slimme meter min of meer verplicht. Althans, wel als je gebruik wilt maken van de salderingsregeling. Vanaf 2023 wordt dit officieel verplicht, maar nu wordt dit al sterk aangeraden. Je kunt nu ook nog gebruikmaken van de ouderwetse ferrarismeter. Het telwerk draait dan terug en zodoende wordt de teruglevering bepaald. Erg handig is het niet.

Kosten voor zonnepanelen: zijn er subsidies mogelijk?

In verscheidene gemeentes of provincies is er een subsidiemogelijkheid voor panelen. De kosten voor zonnepanelen kunnen zodoende flink wat lager worden. Wil jij hier graag meer over weten? Dan kan je navigeren naar de website Energiesubsidiewijzer.nl. Op deze website kan je gemakkelijk en snel nagaan of er een dergelijke regeling in jouw woonplaats beschikbaar is. Je hoeft alleen maar je gemeente in te vullen en je ziet direct een handig overzicht.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

wel of niet kopen

Btw op zonnepanelen terugvragen: lagere kosten voor zonnepanelen

Wist je dat je ook de btw op zonnepanelen kunt terugvragen? Dat resulteert weer in lagere kosten voor zonnepanelen. Je kunt dit terugvragen via de Belastingdienst. Je kunt dit zowel als particulier en als bedrijf terugvragen. Op de website kan je nagaan wat het handigste voor jou is.

Kosten voor zonnepanelen: in de loop der jaren goedkoper worden

In de loop der jaren zijn de kosten voor zonnepanelen flink gedaald. Zo betaalde je in 2008 nog gemiddeld 4,60 euro per Wattpiek. In 2019 was dit nog maar 1,58 euro per Wattpiek. Daarmee lijkt dit dus ook een goed moment om te investeren in panelen.

Ben jijzelf handig? Bekijk de doe-het-zelf-pakketten op Power.nl

Ben jij technisch aangelegd en denk jij dat jijzelf wel zonnepanelen kunt installeren? Dan kan je ook kiezen voor een van de doe-het-zelf-pakketten op Power.nl. Er zijn verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Sommige pakketten met vier panelen zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n 1.400 euro. Hierbij heb je ook nog eens een Wi-Fi mogelijkheden. Bekijk hier de zonnepanelen pakketten op Power.nl.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart