Kosten vrijwillige gasafsluiting moet gelijkgetrokken worden

Er komen steeds meer huishoudens bij die compleet van het gas afgaan. En wanneer een huishouden vraagt om een afsluiting op het gasnetwerk, dan komen daar kosten bij. Programma Kassa merkte op dat de kosten verschillen per netbeheerder. 

Verschillen in kosten voor afsluiten

Netbeheerder Stedin sluit in dat geval gratis af, de gasmeter wordt dus verzegelt. Maar netbeheerder Liander vraagt in dat geval ruim €685 om de gasmeter en leiding af te sluiten. Daarop heeft Netbeheer Nederland beslist dat dit gelijkgetrokken dient te worden.

Of afsluiting van stadsverwarming

Andere voorbeelden zijn er ook. Wanneer een huishouden afgesloten wil worden van stadsverwarming en juist overstappen wil op een andere vorm van verwarming. De kosten voor het afsluiten van stadsverwarming liggen rond de €450. Maar daarvoor konden de kosten oplopen tot in de duizenden euro’s. De website stadsverarming.nl bespreekt de ontwikkelingen rondom stadsverwarming.

Boete onterecht als men kiest voor duurzame warmte

Met de komst van andere alternatieven voor gasgebruik zullen huishoudens makkelijker kunnen kiezen. Een boete om over te willen stappen op duurzame warmte moet niet kunnen. Het kabinet vindt dan ook dat de betreffende leverancier deze kosten moet opvangen. Er worden dan wel subsidie’s verstrekt voor alternatieve duurzame warmte. Maar de aanschafkosten voor een zonneboiler en warmtepomp blijken nog altijd kostbaar.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo