Laadpaal
Een laadpaal voorziet elektrische voertuigen van stroom. Het zogenoemde laadpunt is voorzien van een stroomaansluiting en stekker. Hieraan kunt u bijvoorbeeld uw elektrische auto opladen. Dit is de manier voor een elektrische auto om te kunnen rijden. Een elektrische auto maakt in zijn geheel geen gebruik van benzine, gas of diesel. Er komen in Nederland steeds meer oplaadpalen bij. Zo zien we ze bij supermarkten, in de wijk of een MacDonalds. Maar ook thuis kan men zijn eigen laadpaal laten plaatsen.
Thuis laadpaal of openbare laadpaal
Met een laadpaal kan men met 3.3 kW de auto opladen in ongeveer 8 uren. En betaalt men dan ook een daltarief als dit s’nachts gebeurd. De openbare laadpalen leveren meer krachtstroom. Met 11, 22, of soms 44 kW is de auto binnen een korte tijd opgeladen. Dit moet ook wel want het is een openbare laadplaats. Dus moeten er zoveel mogelijk auto’s kunnen opgeladen worden. Bij een openbaar oplaadpunt maakt men gebruik van een laadpas. Het werkt eigenlijk net zoals parkeren. De laadpas kan contactloos gebruikt worden, bij de start gaat de meter lopen. Is de auto opgeladen dan stopt men en wordt er betaald.
Er zijn verschillende typen oplaadpunten:
- Thuislader hierbij wordt er een laadpaal bij huis of aan de muur bevestigd.
- Laadpaal openbaar , deze heeft vaak meerdere stopcontacten. En wordt vaak gevonden bij publieke parkeerplaatsen.
- Snellaadpaal zoals bij Fastned stations. Hiervoor zijn auto’s geschikt met een gelijkstroomaansluiting.
- Vehicle-to-grid-laadpaal kan naast de accu ook energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Openbare snellaadpalen
Bij tankstations zien we verderop vaak een Fastned station. Hier kunnen auto’s binnen 30 minuten snel opgeladen worden. Ook Tesla beschikt over snellaadstations. Deze zien we vaak bij hotelketens en restaurants staan. Eigenaren van een Tesla auto kunnen op die manier ook binnen 30 minuten hun reis weer vervolgen. Sommige Tesla gebruikers maken gebruik van een aantal gratis kWh. Verder is de stroomprijs voor een Tesla laadpaal zo’n €0.20 per kWh.
Fastned snellaadpalen
Bij Fastned kan men kiezen uit drie verschillende memberships. Te weten: Guest, Member en Gold Member. Member en Goldmember betalen met bankpas of creditcard. De Guest betaalt in dat geval met zijn laadpas. Met de Fastned app kan het laden ook gestart en gestopt worden. Het bevat daarnaast ook handige tips met betrekking tot het laden van de auto. De laadhistorie kan men ook teruglezen. Op zoek naar een Fastned station kan ook dankzij de app.
Energiekosten elektrische auto
Hoe zit het met de energiekosten bij een elektrische auto? Laad u de auto thuis op dan betaalt u circa €0.20 cent per kWh. Wekt u zonne-energie op omdat u eigen zonnepanelen heeft? Dan zou u daarop kunnen besparen. Dan maakt u gebruik van de zelf geproduceerde energie. U mag zelfs een aparte energieleverancier kiezen voor uw laadpaal. Bij Allego mag u kiezen uit drie leveranciers als u tankt bij openbare oplaadpunten. Verdiep u er goed in want er zijn vele aanbieders op het gebied van laadpalen en laadpassen.
Waar kan ik een laadpaal bestellen?
U kunt de laadpaal kopen van een energieleverancier of een laadpaal leverancier. De ANWB geeft klanten ook de optie een laadpaal aan te vragen. U mag de laadpaal bij huis neerzetten op uw eigen terrein. Of ergens vlakbij huis als u deze laadpaal zou willen delen met de buren. Is er geen mogelijkheid om de laadpaal thuis te installeren? Vraag dan bij uw gemeente een vergunning aan. Zij wijzen dan een plek aan waar eventueel een laadpaal kan staan.
Er zijn dus veel mogelijkheden die u kunt overwegen, gaat u elektrisch rijden? Lees dan het artikel over een eigen laadpaal ook even.