Let hierop als je zonnepanelen hebt en wilt overstappen van energieleverancier

Als je veel zonnepanelen op het dak van je woning of garage hebt liggen dan kunnen zonnige dagen er mogelijk voor zorgen dat je meer energie opwekt dan nodig. Er is hierbij dus sprake van een overschot aan groene energie. Hiermee kun je hartstikke gemakkelijk geld besparen, wat natuurlijk erg lekker is. Bovendien kun je door te overstappen van energieleverancier nog meer voordeel pakken. Wel moet je hierbij het juiste overstapmoment kiezen. Gemakkelijk overstappen van energie kan inmiddels natuurlijk zeker, maar als je zonnepanelen hebt dan moet je dus het juiste moment kiezen om dit te doen. Wanneer dit is? Dat lees je hieronder. 

Salderen en terugleveren

Als er zonnepanelen geplaatst zijn op je dak dan mag je de stroom die je levert aan het elektriciteitsnet wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dit wordt dus ook wel salderen genoemd. Door dit te doen zul je een gunstig tarief krijgen voor het terugleveren van stroom. Dit is namelijk dezelfde prijs die jij ook voor de stroom die je gebruikt van het elektriciteitsnet moet betalen, wat in 2020 circa 22 cent per kWh is. Toch is dit niet altijd het geval. Wek je jaarlijks meer op dan je verbruikt? De energieleverancier mag dan voor de extra stroom een lagere prijs betalen.

Salderen is gunstiger

De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Over het algemeen zul je zien dat het tussen de 3 en 12 cent per kWh ligt, waarmee het dus een stuk goedkoper is dan wat jij betaalt voor stroom van het elektriciteitsnet. Dit bedrag zul je dus ook krijgen als je kiest voor het salderen. Zonnestroom salderen zal je dan ook een stuk meer opleveren dan wanneer je ervoor kiest om de opgewekte groene energie terug te leveren. Hier moet je zeker rekening mee houden als je ervoor hebt gekozen om zonnepanelen aan te schaffen en te installeren. Dit kan nog best een moeilijk dilemma zijn. Voor het milieu is het namelijk beter om zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak te leggen. Voor je portemonnee is dit niet het geval, daarvoor moet je juist niet meer opwekken dan je verbruikt. 

Overstapmoment

Kies de beste energieleverancier en overstappen maar. Zo eenvoudig gaat het overstappen tegenwoordig, al is dit niet helemaal het geval als je zonnepanelen hebt. Wel moet je hoe dan ook opletten dat je circa 6 tot 8 weken voor het einde van je jaarlijkse contract over dient te stappen. Zodoende zal je het contractjaar afmaken, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van je opgewekte energie. Als je contract afgelopen is of als je voor het eerst overstapt dan is het slim om de jaarafrekening erbij te pakken. Hierop kun je de meterstanden bekijken. Als je nog altijd meer verbruikt dan je opwekt dan kun je gerust overstappen. Heb je juist meer opgewekt dan verbruikt? Wacht dan nog even met het overstappen van leverancier. 

Extra energie

De energie die je zelf hebt opgewekt kun je namelijk niet meenemen naar een andere leverancier. Als je overstapt zal er een eindafrekening opgemaakt worden. De opgewekte stroom wordt hierop tegen de verbruikte stroom weggestreept. Vervolgens zul je een terugleververgoeding ontvangen voor het restant van de opgewekte energie. Dit is dus een stuk lager dan wanneer het tegen elkaar wordt weggestreept, wat salderen is immers. Je opgewekte energie zal dus minder geld waard zijn als je het teruglevert dan wanneer je het kan salderen. Je zult met name in zo’n situatie kunnen zitten als je van plan bent om over te stappen na de zomermaanden. In de winter zul je namelijk het overschot aan opgewekte energie opmaken door te salderen. 

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart