Mali investeert in duurzame energie om economie gezonder te maken

zonnecellen

Het Afrikaanse Mali gaat meer investeren in duurzame energie om zijn economie te bestendigen. De afgelopen jaren kende het land een significante economische groei ondanks dreiging van terrorisme. Het land zag een groei van 5% in zijn bruto binnenlands product.

Economie en bevolking groeit

De economie groeit niet alleen maar ook de populatie, deze is gestegen met 3,4% en dat vraagt om meer elektriciteit in het land. Een rapport van de African Development Bank liet zien dat in 2010 27% van de bevolking toegang had tot elektriciteit. Momenteel is het land afhankelijk van thermische energie en hydro-elektriciteit. Maar dit is duur en onstabiel. Mali importeert olie vanuit het buitenland wat er voor zorgt dat de olieprijzen duur zijn en het creërt onzekerheid in de oliesector.

Wisselende weerbeeld zorgt voor instabiliteit in energietoevoer

Ook het wisselende weer zorgt ervoor dat de afhankelijkheid van hydrokracht energie niet betrouwbaar is. Daarom is de overheid in Mali bezig met het verdelen van zijn investeringen in verschillende energiebronnen. De vraag naar elektriciteit stijgt met 6,6% per jaar, deze vraag is afhankelijk van de mijnsector waar goud word gedolven. Dat maakt Mali de 3e grootste goudproducent van Afrika en daarmee een grote afnemer van elektriciteit.

Back up voor stroomuitval

De grootste uitdaging van het Afrikaanse land is dan ook betrouwbare en schone energie. Afrika heeft jaarlijks met stroom uitval te maken dit komt neer op 56 dagen per jaar waar er geen stroom is. Daarom is er een andere vorm van energie nodig die wel betrouwbaar is. Er word momenteel bekeken welke duurzame energievorm een uitkomst kan bieden. Daarbij word rekening gehouden met biomassa, zonne-energie en windenergie.

Mali zeer geschikt voor zonne-energie

Mali heeft dagelijks 7 tot 10 uren aan zonlicht wat het land uiterst potentieel maakt voor zonne-energie. Maar ook de grote agricultuur die het land rijk is bied ruimte voor biomassa en biobrandstoffen. De investeringen in de afgelopen jaren zijn van 3,3 mln dollar naar 6,7 mln dollar gegaan dat is een stijging van gemiddeld 41,7%. Als Mali duurzame energie een grote prioriteit maakt kan het één van de leiders worden op het gebied van duurzame energie.

Bron:Bloomberg

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken