Meer energie verbruiken na lagere eindafrekening?

zonnepanelen-dak

Op Duurzaamnieuws valt vandaag te lezen dat een aantal huishoudens juist meer energie gaan verbruiken nadat zij een lagere eindafrekening hebben ontvangen van hun energiebedrijf. Econoom Erdal Aydin onderzocht dit voor zijn proefschrift die hij zal aanbieden aan de Tilburgse Universiteit.

Rebound effect ontstaat na teruggave geld energieleverancier

Door middel van een energie vergelijk kunnen huishoudens besparen op de kosten voor hun energierekening, deze besparing zorgt voor een lagere voorschotnota. Het blijkt nu dat er een soort rebound effect ontstaat nadat een huishouden een lagere eindafrekening gepresenteerd kreeg dan verwacht. Aydin heeft dit op grote schaal onderzocht en onderzocht tevens ook het nut van energiebesparende maatregelen in en om huis.

Grootschalig onderzoek bracht energieverbruik en gedrag in kaart

Hij maakte gebruik van de historische data van de woningmarkt in Europa, het tijdsgebied omvatte de begin jaren 80 tot en met 2009. In dat tijdsbestek is er veel veranderd qua regelgevingen maar ook kwamen er energiezuinigere apparaten op de markt. Daaruit kwam voort dat het energielabel dat verstrekt word voor elektrische apparatuur en de strenge bouwvoorschriften leiden tot een lager stroomverbruik.

Koopwoning eigenaar zuiniger met energie

Om het rebound effect goed te kunnen onderzoeken werd de data van 563.000 woningen vergeleken. Het kwam er zelfs op neer dat 1/3 van de energiebesparing ongedaan gemaakt werd. Eigenaren van koopwoningen waren energiebewuster dan huurders dat waren. Onder huiseigenaren was het rebound effect 26.7% en onder de huurders zelfs 41.3%. Een huurder maakt zich in de regel minder druk om energie besparen, zij houden zich dan wel bezig met lagere kosten voor hun energielevering maandelijks, maar de thermostaat ging in die gevallen ook gerust een graad omhoog na de lage eindafrekening.

De econoom biedt zijn proefschrift dan ook aan als handvat voor de beleidsmaatregelen met betrekking tot het besparen op energie en gas.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken